Articles

Valentine’s Day in Colombia: El Dia del Amor y la Amistad

I stora delar av Latinamerika är det som vi känner till som Alla hjärtans dag känt som ”El Dia del Amor y La Amistad”. I Colombia är det inte annorlunda, förutom att när vi alla firar den 14 februari gör de galna colombianerna bara något speciellt om de råkar ha fått tag på en utländsk partner.

Valentinsdagen i Colombia, eller som den borde kallas, Amor Y Amistad, firas den tredje helgen i september och närmar sig med samma glöd som colombianerna närmar sig halloween och julen, det vill säga minst sagt helhjärtat. Gör dig redo med vinet, blommorna och när du ändå håller på, varför inte lära dig några Carlos Vives-låtar, bara för att få extra poäng?

...And amistad
…Och amistad

Under hela helgen och veckorna innan pryder hjärtan barerna, restaurangerna, butikerna och till och med husen du besöker till ära av Amor Y Amistad. Det är inte ovanligt att ställen håller speciella kampanjer, till exempel att kvinnor dricker gratis (bra för alla ni chicas där ute), eller två för en-måltider. På det hela taget är det ganska svårt att undgå firandet, och det är lika bra eftersom latinamerikanerna har gjort det rätt. Till skillnad från i Storbritannien där folk i stort sett har vänt sig mot Alla hjärtans dag, förutom som en ursäkt för att gå ut och äta en snabb måltid och kanske skicka ett kort, firar colombianerna en hel del eftersom, som de av er som är bekanta med spanska vet, Amor Y Amistad betyder kärlek och vänskap, vilket innebär att det inte finns några ensamma hjärtan som längtansfullt kikar in genom restaurangfönstren.

Nej, i stället handlar det om att skåla för sina vänner med en kopp aguardiente, en flaska öl och ett trevligt ”parcero”. Om du har turen att ha gift dig i Colombia, eller om du har en colombiansk flicka eller pojke på din arm, är det förstås jättebra. Men det är inte allt.

Så kanske vi i Storbritannien på Alla hjärtans dag, i stället för att koppla bort varandra, kan ta en förebild från de härliga latinamerikanerna och fira Alla hjärtans dag tillsammans. Med alla.

Paul