Articles

Det osynliga Paris: Victor Noirs märkliga resa

På kyrkogården Père Lachaise ligger Victor Noirs grav, en av de mest kända kuriositeterna. Bronsskulpturen, som ligger platt i dödsställning, fascinerar och roar besökarna, varav vissa till och med tror att den har vissa speciella krafter (mer om detta senare). Victor Noir kom dock inte hit förrän 20 år efter sin död. Varför blev denna mycket vanliga man en sådan kändis, och vad hände mellan hans död och hans ankomst till Père Lachaise?

Victor Noir, antingen sittande
eller mycket kort

Victor Noir, Yvan Salmons nom de plume, föddes 1848 i Vogeserna i Frankrike. Han utbildade sig först till urmakare och sedan till florist, men efter att hans bror Louis fått framgång i Paris bestämde han sig för att följa honom till huvudstaden. Han blev journalist och arbetade med flera tidningar, bland annat en ny titel, ”La Marseillaise”. Det var under ett uppdrag för denna tidning som tragedin skulle slå till.
Både Henri Rochefort, tidningens ägare, och Pascal Grousset, dess redaktör, hade hamnat i konflikt med prins Pierre Bonaparte, brorson till kejsaren Napoleon III. Grousset var så upprörd över bråket att han skickade två av sina anställda, Noir och Ulric de Fonvielle, till Bonapartes hem för att överlämna en utmaning till en duell. Bonaparte, som själv var något av en vild och hetlevrad man, tog illa vid sig av denna utmaning och i det handgemäng som bröt ut sköt och dödade Victor Noir.
Det var när hans liv tog slut som kulten av Victor Noir började. Kejsar Napoleon III:s regeringstid, som intressant nog hade valts till landets första president samma år som Noir föddes, riskerade redan att kollapsa, men mordet på en journalist av en medlem av hans familj var precis den typ av händelse som hans motståndare försökte utnyttja. Nyheten om Victor Noirs död spreds snabbt, och på begravningsdagen hade kanske så många som 200 000 människor samlats runt Noirs hem i Neuilly.
Planen hade varit att begrava Noir på den lilla lokala kyrkogården, men folket krävde att han skulle föras i en triumferande procession genom Paris och begravas på stadens kyrkogård Père Lachaise. Precis när scenen hotade att gå överstyr dök Victor Noirs bror Louis upp och vädjade till folkmassan och berättade att det var familjens önskan att begrava honom i Neuilly. Folkmassan skildes till slut åt och lät kistan föras till kyrkogården för begravning.

Kyrkogården i Neuilly på begravningsdagen, och (mycket möjligtvis) samma scen idag.

Prinsen Pierre Bonaparte arresterades och fängslades i Concièrgerie – med samtycke från sin förbittrade farbror – men frigavs senare efter att domstolen beslutat att han hade blivit provocerad och att han av misstag hade dödat Noir under bråket. Trots att Victor Noirs död hade lett till protester och demonstrationer över hela staden, samt en hel rad artiklar i pressen som angrep Napoleon III:s regim, överlevde kejsardömet – tills senare samma år då preussarna invaderade Frankrike.

Många av dem som hade deltagit i protesterna efter Victor Noirs död, däribland Louise Michel och Jules Dalou, deltog i Pariskommunen 1871, och tvingades i exil efter att den slagits ner med våld. Den revolutionära verksamheten, som Victor Noirs namn nu var outplånligt förknippat med, var inte längre aktuell, och den unge journalisten kunde ligga ostörd i Neuilly under de följande tjugo åren, när tredje republiken gick in i en period av relativt lugn.

Victor Noir må ha avlägsnats från kyrkogården i Neuilly, men han lever vidare i namnet på den gata som omger den.

När de landsflyktiga sakta återvände till Paris började namnet Victor Noir cirkulera igen. Var det inte nu dags att ge honom det monument han förtjänade? En offentlig prenumeration lanserades för att samla in de nödvändiga medlen, och en av dem som var närvarande vid hans begravning, Jules Dalou, fick i uppdrag att skapa skulpturen i brons. Han valde en realistisk modell av hans dödsögonblick (hämtad från pressskisser som gjordes vid den tiden), med hatten nedfälld vid hans fötter. Victor Noirs kvarlevor överfördes sedan till Père Lachaise 1891, och hans grav blev en helgedom för revolutionärer – och långt senare för en annan typ av allmänhet.

När Victor Noir flyttades från Neuilly kom inte allt av honom till Père Lachaise. När kvarlevorna fördes bort från hans ursprungliga viloplats bad hans bror Louis att få vara ensam ett ögonblick vid sidan av kistan. Ett vittne förklarade senare att han hade snubblat över scenen och sett Louis ta bort sin brors skalle. Han sa inget till någon annan vid den tidpunkten, och Louis höll tydligen kraniet i ett glasskåp i sitt hem och pratade regelbundet med det! Efter Louis död fördes kraniet slutligen till hans grav i Père Lachaise där det förenades med resten av hans kropp.

När vi tittar på skulpturen i dag ser vi en ganska heroisk, romantisk figur, stilig och slank, men i verkligheten hade Victor Noir varit en oansenlig ung man. Han var en ganska överviktig och plump karaktär som skulle ha gift sig med sin 16-åriga fästmö när han dog. Han hade inte varit någon revolutionär i handling eller genom sitt författarskap, utan bara en person som befann sig på fel plats vid fel tidpunkt och konfronterades av fel person på fel humör.
Det är bilden av en man som blev en revolutionär symbol trots sig själv. Vad som dock är ännu mer osannolikt är hans nuvarande status – som en fruktbarhetssymbol. Han var en person som med stor sannolikhet fortfarande var oskuld när han dog, men detta rykte kommer från två element. Av någon anledning valde Dalou att framhäva en viss del av hans anatomi, men ingen tycktes lägga märke till detta förrän på 1970-talet, då vissa guider på kyrkogården uppfann fruktbarhetsmyten.
Sedan dess besöker kvinnor som vill bli gravida graven och gnuggar sig mot skulpturen, och vissa delar är mycket tydligt ”polerade” (näsan, munnen och hakan, spetsarna på hans stövlar – och förstås hans könsorgan!). Han får också regelbundet blommor, vilket kan ses på fotot högst upp på sidan, samt meddelanden i hans hatt.
Hans död har kanske inte lett till ett imperiums fall, men vem kan säga att den inte indirekt har lett till att några bebisar har fötts i staden?