Articles

Vang Dalat: En smak av vietnamesiskt vin

När jag reser vill jag ha kaffe inom räckhåll. Jag behöver kaffe först när jag vaknar och tanken på att behöva duscha och klä på mig innan min första kopp kaffe är inte alls tilltalande. När jag reser med mina döttrar är det inte bara kaffe som vi håller ett lager av. Även mat. Den som inte behöver förberedas eller som är lätt att förbereda. Bröd, muffins… den sortens saker.

På vår första kväll i Hanoi, efter att vi hade shoppat och fotograferat lite, letade Sam och jag efter en matbutik, plockade upp ägg, ost, bröd, frukt och, eftersom jag hade turen att hitta det, giò thủ (vietnamesisk huvudost).

Vietnamese wine
Vietnamesiskt rödvin

Därefter frågade Sam om hon kunde få öl. Visst, sa jag och tillade att jag skulle hämta en flaska vin till mig själv. Hon gjorde en paus och mumlade, halvt för sig själv, varför bry sig om att få öl när hon kunde få vin också. Hon slutade att titta på hyllorna med öl och gick med mig för att titta på de olika vinerna.

Det fanns de vanliga sakerna. Franska. Italienska. Sedan såg vi vietnamesiskt vin. Vang Dalat. Varför inte? När man är i Vietnam ska man prova allt vietnamesiskt, eller hur? Vi valde en flaska rött vin, betalade notan och fick en Grab-transport tillbaka till lägenheten.

Vi hade en underbar lägenhet i Hanoi. Enorma på 50 kvadratmeter med tanke på att vi bara var två. Den hade ett kök med grundläggande redskap och verktyg, en diskbänk med varmt och kallt vatten, diskmedel, matolja, kryddor, tallrikar, skålar, skedar, gafflar, knivar, ätpinnar, skärbräda… Och en matplats.

Vi duschade, tittade på lite TV… Speed, tror jag, med Keanu Reeves och Sandra Bullock, gick på den kvällen. Eller så kunde det ha varit remaken av Death Wish med Bruce Willis som vi skulle se flera gånger till under de kommande sju dagarna. Egentligen märkligt, eftersom Alex i Saigon mindre än en månad tidigare klagade över att det inte fanns någon annan engelsk film på kabel-tv än Die Hard. Jag hade inget emot det. Jag älskar Die Hard, jag har sett den hundra gånger och jag skulle se den igen. Men Death Wish kunde jag inte ens sitta tillräckligt länge för att se i sin helhet första gången jag såg den. Men, jag avviker…

Det var dags för lite vin. Vi hade redan planerat hur vi skulle gå tillväga. Skiva huvudosten och osten, arrangera dem på en tallrik med klyftor av drakfrukt, hälla vinet i glas och ta bilder. För jag tänkte förstås blogga om den vietnamesiska vinupplevelsen.

Sam förberedde kött-, ost- och frukttallriken. Jag tog vinet, skalade av förpackningen runt munnen och upptäckte till min förskräckelse att vi behövde en korkskruv. Jag hade inte riktigt kammat igenom allt i köket vid det laget. Det var trots allt vår första dag där och vi gick ut inte långt efter att ha checkat in. Såvitt jag visste fanns det ingen korkskruv.

Och hur besvikna vi än var så kom vi bara överens om att vi inte hade något annat val än att skaffa en korkskruv nästa dag och öppna vinet på kvällen. Sam lindade in kött-, ost- och frukttallriken med plastfolie. Det fick vänta om vi skulle leka med våra kameror.

Dagen därpå letade vi upp Daiso och köpte mer förnödenheter – diskmedel, svamp, badtvål, snacks och, ni gissade det, en korkskruv. Men vi hade inte öppnat vinet ännu när vi kom tillbaka till lägenheten. Klockan var runt 17.00, det var fredag och nattmarknaden skulle öppna om en timme eller så. Vi gick ut igen, handlade och sedan var det äntligen dags att prova det vietnamesiska vinet.

Vietnamese wine

Den första klunken gav ett intryck av syrliga bär. Den andra och tredje klunken kändes mer syrlig i munnen. Jag tog flaskan och läste det finstilta på baksidan. Åh, okej, vinet är gjort på mullbär och druvor. Det borde förklara den syrliga bärsmaken. Det är dock för tidigt att ge upp Vang Dalat. Vissa viner smakar liksom bättre när man blir successivt berusad.

Jag tog ett glas och hällde upp ett till. Mitt i mitt andra glas Vang Dalat bildades en märklig eftersmak i min mun. Jag kunde inte riktigt tyda om det var bitterhet eller syra, eller en blandning av de två. Det var inte trevligt. Jag gav upp efter mitt andra glas.

Jag har ingen aning om hur många glas Sam drack men, för att uttrycka det enkelt, hon satte tillbaka korken i vinflaskans mynning för att… ja, vi drack inte upp flaskan med Vang Dalat.

I efterhand borde jag, när Sam sa att hon skulle köpa öl i affären, ha sagt att jag också skulle köpa öl! Asiatiskt öl är utmärkt och jag har hört att vietnamesiskt öl inte är något undantag. Men vin? Vang Dalat var inte den bästa vinupplevelsen men om man bara är ute efter något alkoholhaltigt så duger det.