Articles

Traffickers jailed for slaving Vietnamese women in U.K. nail salons

LONDON – Medlemmar i ett gäng som tvingade vietnamesiska flickor och kvinnor till slaveri i nagelbarer (nail salons) i Storbritannien har fängslats i sammanlagt nio år i vad polisen tror är det första fallet i sitt slag.

Giang Huong Tran, 23, Viet Hoang Nguyen, 30, och Thu Huong Nguyen, 49, dömdes på tisdagen efter att ha dömts för människohandel och modernt slaveri.

Polisen sade att den ”sofistikerade pengaskapande verksamheten” innebar att utsatta vietnamesiska tonåringar utnyttjades, som utsattes för fysisk och verbal misshandel.

”Offren arbetade inte för några pengar och utsattes för människohandel mellan spikklubbarna i enlighet med efterfrågan”, sade Senior Crown Prosecutor Eran Cutliffe i ett uttalande.

”De gömdes för myndigheterna för att undvika upptäckt samtidigt som de utnyttjades i öppen dager i vårt samhälle.”

De åtalade greps efter att polisen spårat en försvunnen vietnamesisk tonåring till en spikbar i Burton-on-Trent i centrala England, hörde Stafford Crown Court.

Shopens ägare Viet Hoang Nguyen, känd som Ken, dömdes till fyra år, medan föreståndaren Tran, känd som Susan, fick ett villkorligt fängelsestraff på två år.

Thu Huong Nguyen, känd som Jenny, som ägde en nagelbar i den historiska staden Bath i väst, dömdes till fem år. Enligt polisen upptäcktes 60 000 pund (81 500 dollar) i kontanter gömda i en uppstoppad leksak i hennes hem.

Nguyen och Nguyen dömdes för att ha underlättat trafficking av offer för att arbeta i spikbarer. Tran dömdes för tvångsarbete.

Britaniens vietnamesiska samhälle har inrättat nagelbarer över hela landet, men experter säger att människohandlare har dragit nytta av deras framgångar.

Vietnam rankas konsekvent som ett av de tre främsta ursprungsländerna för potentiella offer för modernt slaveri i Storbritannien.

Britanniens kommissionär för bekämpning av slaveri, Kevin Hyland, har uppmanat till strängare reglering av spikbarer och sade att en regering uppskattar att det finns 13 000 offer för tvångsarbete, sexuellt utnyttjande och hemslaveri i Storbritannien.Storbritannien bara är toppen av isberget.

Kriminalinspektör Clair Langley från Staffordshire-polisen sade att den snabbhet med vilken offren förflyttades runt om i landet tydde på en hög grad av organisation.

”Detta är det första framgångsrika åtalet för exploatering av barnarbete och barnhandel enligt Modern Slavery Act, och vi hoppas att det sänder ut ett tydligt budskap – vi kommer inte att tolerera denna verksamhet och vi kommer att ställa förövarna inför rätta.”

Den moderna slaverilagen från 2015 införde livstidsstraff för människohandlare, erbjöd bättre skydd för människor som riskerar att förslavas och tvingade företag att kontrollera sina leveranskedjor för tvångsarbete.”

Detektivinspektör Charlotte Tucker, som ledde en del av operationen, sade att fallet var ”förtvivlat sorgligt”.”

”Som samhälle måste vi se upp för varningssignalerna och göra vår del för att stoppa denna arkaiska praxis en gång för alla”, sade hon.

I en tid av både felaktig information och för mycket information är kvalitetsjournalistik viktigare än någonsin.
Du kan genom att prenumerera hjälpa oss att få rätt berättelse.

PRENUMERA NU

Nyckelord

Vietnam, Organiserad brottslighet, Storbritannien, människohandel