Articles

Vissa Verizon-kunder säger att de inte får de hastigheter de betalar för

Verizon Lowell McAdam
Verizon har en del missnöjda kunder för tillfället.
REUTERS/Brendan McDermid

Verizon säger att de har ”optimerat” videoapplikationer på sitt mobilnät de senaste dagarna, ett medgivande som gjordes efter att ett antal abonnenter hos Verizon Wireless sagt att deras mobila datahastigheter begränsades när de streamade videor på Netflix eller YouTube.

Användare på både Reddit och det mobilfokuserade Howard Forums säger att de har lagt märke till hastighetsbegränsningen. The Verge rapporterade om klagomålen i torsdags.

I båda trådarna rapporterar Verizon-användare om långsammare hastigheter än vad som anges när de streamar Netflix och YouTube. Många rapporterar maximala internethastigheter runt 10 Mbps när de använder dessa tjänster via sitt mobila datanätverk. (Ju högre Mbps, eller ”megabit per sekund”, desto snabbare internethastigheter.)

Samma användare säger att de får de normala, snabbare nedladdningshastigheter som Verizon annonserar när de ansluter till andra appar och webbplatser.

I Netflix fall använder de som har märkt förändringen till stor del ett verktyg för test av internethastighet som heter Fast.com. Det ansluter direkt till Netflix servrar och fungerar därmed som en barometer för de övergripande Netflix-hastigheterna. Men de hastigheter som rapporteras där sägs vara långsammare än de som hittas genom verktyg som Ooklas Speedtest.net, som mäter övergripande internethastigheter.

Vissa användare säger också att deras Netflix- och YouTube-hastigheter är snabbare när de ansluter via en VPN , som kringgår en direkt anslutning till själva Verizon.

Media stöds inte av AMP.
Tappa för full mobilupplevelse.

Netflix har tidigare strypt videohastigheterna på vissa mobilnätverk i ett försök att tillhandahålla godtagbar videokvalitet utan att trycka användarna över sina månatliga datatak. Det upphörde dock förra året och säger nu att det inte har något att göra med de lägre hastigheterna som vissa Verizon-användare rapporterar.

”Vi kan bekräfta att vi inte begränsar data hos oss och att vi inte begränsar data för något mobilnätverk”, säger en talesperson för Netflix till Business Insider i ett mejl.

Netflix sa också att de inte upplever några tekniska problem med Fast.com.

Verizon erkände dock att de har gjort ”nätverkstester” de senaste dagarna, även om de sa att konsumenternas ”videoupplevelse” inte borde ha påverkats. En talesperson för Verizon sa följande till Business Insider i ett e-postmeddelande:

”Vi har gjort nätverkstester de senaste dagarna för att optimera prestandan för videoapplikationer i vårt nätverk. Testerna bör vara avslutade inom kort. Kundens videoupplevelse påverkades inte.”

När han fick frågan om de olika liknande klagomål som lämnats på Reddit och liknande förtydligade talespersonen: ”Min uppfattning är att kundupplevelsen inte påverkades av testningen”.

Talespersonen kunde inte omedelbart klargöra vad nätverkstesterna bestod av, utan sa istället: ”Vi tittar alltid på sätt, och gör tester, för att förbättra nätverket och optimera kundupplevelsen.”

Verizon kunde inte heller omedelbart klargöra om man planerar att begränsa hastigheterna för Netflix, YouTube eller andra videoappar på något sätt när testerna väl är klara.

netflix ceo reed hastings
Netflix VD Reed Hastings.
Getty

I vilket fall som helst kommer klagomålen när den republikanskt ledda federala kommunikationskommissionen är på väg att upphäva sina befintliga regler om ”nätneutralitet”. Dessa regler är utformade för att hindra internetleverantörer som Verizon från att blockera eller strypa vissa webbplatser urskillningslöst, eller skapa så kallade ”snabbspår” som gör det möjligt att leverera vissa tjänster snabbare än andra i utbyte mot betalning.

De har dock undantag i fall av nätverkshantering, och Verizon säger att deras nätverkstester har gällt alla videoapplikationer, inte bara Netflix och YouTube.

Och det är värt att notera att en eventuell strypning inte skulle vara utan motstycke i ett mobilt datanätverk:

  • T-Mobile begränsar all video på sin ”obegränsade” plan på instegsnivå till en upplösning på 480p, vilket är mindre än HD, och för närvarande debiterar användarna 10 dollar mer i månaden för att kringgå begränsningen.
  • AT&T stryper också all video på sina ”obegränsade” planer som standard – en funktion som kallas ”Stream Saver” – men tillåter användare av den dyraste planen att stänga av detta för att få högre kvalitet.
  • Sprint säger att video på sin ”obegränsade” plan maximalt har en upplösning på 1080p.

Värt att notera är också att 10 Mbps i de flesta fall fortfarande är tillräckligt snabbt för att titta på Netflix- och YouTube-video i HD. (Det är detta som Verizon syftar på när de hävdar att ”videoupplevelsen” inte borde ha påverkats av deras tester, enligt ett uttalande till The Verge). Netflix, till exempel, rekommenderar att användarna har hastigheter på 5 Mbps för video av ”HD-kvalitet”.

Den övre gränsen skulle inte vara tillräckligt snabb för att strömma videor i 4K , men väldigt få smartphones har så skarpa skärmar till att börja med. Det skulle dock kunna påverka personer som vill använda sina telefoner som en mobil hotspot och ansluta till en enhet som har stöd för 4K.

Verizon har hittills inte annonserat någon strypningsbegränsning till sina dataplaner. En talesperson för företaget berättade för Business Insider att dess ”obegränsade” plan inte manipulerar videodata på något sätt tidigare i år.

Om Verizon inför någon form av strypning skulle det inte vara en total chock: Att upprätthålla ett verkligt obegränsat nätverk är dyrt, Netflix och YouTube äter upp massor av data och alla mobila internetleverantörer förutom T-Mobile har haft en trög tillväxt de senaste kvartalen. Men det är osannolikt att detta kommer att tillfredsställa kunder som kanske inte får det de sägs att de betalar för.

SE ÄVEN: Verizon och AT&T lanserade båda vilseledande tjänster – och det pekar på ett större problem

Nu tittar du:

NOW WATCH: Populära videor från Insider Inc: Populära videor från Insider Inc.