Articles

Vietnam utdömer höga böter för masklösa

Medans de amerikanska hälsomyndigheterna diskuterar om det hjälper att bromsa spridningen av COVID-19 om man bär mask, delar vietnamesiska myndigheter ut höga böter till dem som struntar i skyldigheten att bära mask hela tiden, i stort sett överallt.

Vietnam har en av de lägsta infektionstalen för coronavirus i världen, med 212 fall i onsdags, och enligt hälsoministeriet i Hanoi inga dödsfall relaterade till denna sjukdom.

Vietnam, med en befolkning på över 96 miljoner invånare, har enligt webbplatsen Worldometer fått beröm av Världshälsoorganisationen och USA för sin snabba reaktion och sina insatser för att begränsa viruset.

På onsdagen rapporterade USA:s Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 186 101 fall och 3 606 dödsfall. Enligt U.S. Census Bureau’s befolkningsklocka var den uppskattade befolkningen i USA 2019, i augusti 2019, 329,45 miljoner.

A delivery man waits for online order outside a cafe in Hanoi, Vietnam, Wednesday, April 1, 2020. Vietnam on Wednesday starts…
En budbärare väntar på en onlinebeställning utanför ett kafé i Hanoi, Vietnam, den 1 april 2020.

Med tanke på att antalet infektioner har skjutit i höjden i USA överväger CDC att rekommendera allmänheten att täcka ansiktet när de går ut.

Hanoi krävde att alla vietnameser och utlänningar skulle bära mask på trånga platser från och med den 16 mars. På flygplatser och tågstationer delades gratis masker ut till dem som inte hade några.

De som inte följer regeringens direktiv kommer att få böter på upp till 13 dollar. I Vietnam är inkomsten per capita 2 715 dollar i december 2019, enligt CEIC Data.

Tjänstemän i Hoan Kiem-distriktet bötfällde en kvinna med 8,50 dollar för att hon inte bar mask. I Hanoi vägrade en busschaufför att låta en masklös man kliva ombord.

Mäklarfirman Military Bank Securities (MBS) uppmuntrade de anställda att bära mask genom att ta bort bonusarna från dem som inte bar mask, enligt Nguyen Thanh Huong, en anställd.

I hela Hanoi nekade banker, apotek och butiker personer utan mask tillträde.

Statsledare och media betonar upprepade gånger vikten av att bära mask under krisen med coronavirus. Bilder av regeringstjänstemän som bär masker vid möten fyller medielandskapet.

A health worker in protective gear talks to a man as she gives him his COVID-19 test result at a makeshift testing facility in…
En hälsovårdsarbetare i skyddskläder pratar med en man när hon ger honom sitt COVID-19-testresultat vid en provisorisk testanläggning i Hanoi, Vietnam den 31 mars 2020.

Även före utbrottet av COVID-19 bar människor i Vietnam, och många andra asiatiska länder, ofta masker för att skydda sig själva och närstående om de var sjuka.

Men för de vietnameser och andra asiater som har flyttat till USA, har det kostat pengar att upprätthålla sedvänjan.

”Jag tvivlar absolut inte på att vissa asiater har upplevt fientlighet för att de bar en mask”, säger Kim Fellner, en 71-årig arbetaraktivist och frilansskribent som bor i Washington, D.C. ”President Trump har ökat fientligheten genom att kalla viruset för det ”kinesiska” viruset, och en minoritet av amerikaner är okunniga, bigotta, nationalistiska och beter sig skamligt.”

Under veckan den 16 mars kallade Trump coronaviruset för det ”kinesiska viruset” under en presskonferens. Sedan dess har asiatiska amerikaner rapporterat om en ökning av hatbrott, till exempel att de blivit utsatta för rasistiska förolämpningar och fysisk misshandel på grund av uppfattningen att Kina orsakade COVID-19.

Fellner sade att Trumps beteende ”har gett licens för att låta sina värsta instinkter gå okontrollerat”.

Enligt Xi Chen, biträdande professor i hälsopolitik och ekonomi vid Yale School of Public Health, finns det flera anledningar till varför människor inte är bekväma med att bära masker offentligt. ”Men jag tror att den viktigaste är kulturell”, sade Chen till Nikkei Asian Review förra månaden.

”Traditionellt sett anser västerländska samhällen att endast de som är smittade bör bära ansiktsmask eftersom de kan sprida viruset, men att friska människor inte behöver göra det.”

Residents wearing protective masks wait for coronavirus testing at a makeshift rapid testing center in Hanoi, Vietnam March 31,…
En budbärare väntar på en onlinebeställning utanför ett café i Hanoi, Vietnam, den 1 april 2020.

Fellner sade att den officiella policyn om att bära mask har varit ”inkonsekvent” och att hon inte skulle bära mask för att ta en promenad om hon mår bra.

Ron Carver, en 73-årig associerad medarbetare vid Institute for Policy Studies som bor i Takoma Park, Maryland, har tillbringat tid i Vietnam och är författare till ”Waging Peace in Vietnam: U.S. Soldiers and Veterans who Opposed the War”. Han sade att även om han inte bär mask när han är ute på promenad tycker han inte att det är konstigt att bära mask.

Både Fellner och Carver sade att de kommer att bära mask när de går och handlar eller på andra ställen där de skulle vara i nära kontakt med människor. Det vill säga om de kan hitta masker, som är en bristvara i hela USA.