Articles

Veganism och andlighet?

På Gary Smith den 27 maj 2011

I den här serien ställer vi en fråga till veganer som är engagerade i olika typer av aktivism, och publicerar deras svar, för att visa på en mångfald av perspektiv på samma ämne. Detta är inte ett forum för ”professionella experter” och tankeledare, utan ett utrymme för röster från gemenskapen. Delta i diskussionen nedan i kommentarerna.

Många veganer identifierar sig som religiösa och/eller andliga. Tror du att din veganism är ett resultat av din tro eller tvärtom? Anser du att de är helt åtskilda? Hur informerar de varandra?

För mig är andlighet helt enkelt sökandet efter vad som är sant och vad som är verkligt. Trosuppfattningar är inte bara inte nödvändiga, de kan faktiskt stå i vägen för sann andlighet och, har jag funnit, gör det ofta.

Den bästa vän man kan ha på detta sökande är ett helt öppet sinne och en extrem vilja att ifrågasätta allt och alla. Så i detta avseende är min andlighet definitivt relaterad till min veganism. Veganismen uppstod med en vilja att ifrågasätta normen och att utan skygglappar titta på varifrån maten kommer. Det gör ont att se eller tänka på ett djur som lider, eller att försöka att inte tänka på deras svåra situation alls. Det känns mycket bättre att älska och respektera dem. Och jag har funnit att kostens hälsofördelar är livsavgörande.

En av de bästa andliga gåvorna som veganismen har gett mig är att den visar mig hur jag inte mår bra när jag försöker tala om för andra vad som är bäst för dem. Det känns helt enkelt inte rätt. Jag tror att anledningen till detta är att när jag tittar djupt ser jag att jag faktiskt inte vet vad som är bäst för andra eller ens vad som är bäst för djuren. Det har inte känts bra för mig att agera som om jag gör det. Naturligtvis kan andra känna annorlunda när det gäller vad de känner att de vet och vad som känns rätt för dem, och det är perfekt.

Eric Milano

Länkar rekommenderade av Eric: The Work of Byron Katie, Satsang with Mooji, Adyashanti.org, och Benjamin Smythe

Redan 1975, nyss ut ur college, inledde jag en andlig pilgrimsfärd som förde mig från New England till The Farm i Tennessee, som på den tiden var en spirituellt orienterad hippiekommun med nästan tusen personer som åt en helt växtbaserad kost av etiska skäl. Jag blev vegetarian där, och det berodde främst på exemplet från dessa människor på The Farm, som uppenbarligen var friska och som oroade sig för både djurplågeri och det faktum att ätandet av animaliska livsmedel orsakar världssvält.

Jag tillbringade de följande cirka tio åren med att bo på flera olika buddhistiska meditationscenter, och blev vegan 1980 av oro för grymheten mot kor och höns. År 1984 bodde jag i Korea som zenmunk och bodde i ett kloster där som hade praktiserat ett veganskt liv i 650 år – munkarna avstod från kött, mejeriprodukter, ägg, ull, silke och läder av medkänsla för djuren. Jag började se klart och tydligt att veganism i huvudsak är en modern iteration av den urgamla österländska andliga principen ahimsa, dvs. icke-våld. Ahimsa är faktiskt en grundläggande princip i alla religioner, och den bygger på den universella visdomen om den gyllene regeln och även om karma – att vad vi än sår kommer vi att skörda: när vi skadar andra skadar vi oss själva, och när vi förslavar andra förslavar vi oss själva. Andlighet handlar om frigörelse och uppmanar oss därför alltid att vakna upp till det ömsesidiga sambandet mellan allt liv och att praktisera vänlighet och respekt för andra. Detta är både förutsättningar för – och naturliga resultat av – ett autentiskt förverkligande av vår grundläggande natur som andliga varelser.

Donald Watson, som myntade begreppet ”vegan”, specificerade att motivationen för ett veganskt liv är att avstå från grymhet och exploatering av djur (och människor). Detta är ahimsa och har alltid varit min primära motivation, även om jag också har motiverats av hälsorelaterade, miljömässiga och andliga reningsskäl.

I sin kärna är veganism en andlig rörelse, baserad på den urgamla visdomsundervisningen om allt livs sammankoppling och grundad på den medkännande längtan inom oss alla efter att välsigna vår värld och att fira våra liv på ett kreativt och glädjefyllt sätt på denna magnifika jord. Jag tackar alla som har, är eller kommer att leva detta budskap i det dagliga livet. Genom att föra ut detta budskap, på vilket sätt som helst, till vår värld hjälper vi till att lyfta upp det mänskliga medvetandet till sanningen att medkänsla och glädjefylld hälsa är två sidor av samma mynt.

Dr. Will Tuttle

Författare, The World Peace Diet

www.worldpeacediet.org

Min första satsning på vegetarianism för 27 år sedan skulle jag säga var mer inspirerad av politiska övertygelser, men mitt senare utövande av veganism motiverades definitivt av min andliga praktik. Jag känner att min andliga övertygelse och min veganism går hand i hand och är oskiljaktiga från varandra. De två andliga traditioner som jag känner mig närmast förknippad med är buddhismen och indianerna. Båda dessa traditioner har en hög värdering av idén om enhet med hela skapelsen och respekt och heder för allt liv, och det är något som jag försöker vara medveten om varje dag, och särskilt vid varje måltid.

I buddhismen avlägger man ett löfte om att ”rädda alla varelser”, vilket är ett mycket högtstående ideal! Hur kan man då, efter att ha avlagt detta löfte, fortsätta att stödja slakten av djur för kött, eller deras slaveri och tortyr för mejeriprodukter och ägg? Som sann buddhist, en buddhist som vill göra slut på lidandet för alla varelser, finns det inget bättre sätt att göra det än att praktisera veganism. När jag deltar i svettlodger avslutar vi varje runda med att sjunga ”Mitakuye Oyasin” (Alla mina släktingar), en Lakota-bön för att hedra alla dina släktingar, inklusive stenar, träd, björnar, gäss, vargar osv. Återigen känner jag att för att verkligen hedra dina släktingar äter eller förslavar du dem inte, utan låter dem fortsätta sina liv med glädje och lycka.

Kevin Starbard

www.peacefulway.com

Sea Shepherd Philadelphia

Jag är inte kristen, eller buddhist, eller yogi eller någon annan etikett. Men jag har en koppling till många av lärorna i olika religioner: medkänsla och kärlek till alla, ahimsa, karma, service till andra, höja medvetandet, enhet, tro, den gyllene regeln. Dessa läror går hand i hand med min veganism. De är inte separata för mig eftersom min veganism och mina andliga övertygelser är en del av hela mitt väsen. Men jag föredrar att inte bära etiketter. Jag ser gång på gång att människor blir väldigt defensiva när deras etiketter och fasthållanden utmanas. Krig rasar mot människor och djur varje dag på grund av etiketter.

Många människor använder etiketten på sin religion som en anledning att göra skadliga saker mot andra. En kvinna sa till mig att det var fel av mig att motsätta mig hästdragna vagnar eftersom ”hästar, åsnor och mulor har arbetat för oss sedan tidernas begynnelse och burit Jesusbarnet på sina ryggar”. Jag blev chockad av denna kommentar. Jag trodde att kristendomen byggde på de läror som jag räknade upp ovan. Jag trodde naivt att de flesta människor skulle hålla med om att dessa hästar arbetar mot sin vilja och inte vill bli klädda i tjusiga kostymer och piskade till underkastelse. Bara för att vi har gjort något sedan tidernas begynnelse gör det inte rätt och oföränderligt. För henne fanns det ett tak för hur mycket medkänsla hon kunde sprida. Jag förstår inte detta.

Jag läser eller hör ofta människor säga att veganism i sig är som en religion. Jag har så negativa känslor för religion, så det är svårt för mig att hålla med om det påståendet. Men eftersom jag är hängiven detta sätt att leva och allt vad det innebär, antar jag att det är min religion. En religion av medkänsla och vänlighet för alla varelser, en önskan att hjälpa alla varelser att upptäcka glädje och lycka, en livsstil utan hat och våld och hoppet om en bättre framtid för alla varelser.

Christy Morgan, AKA The Blissful Chef (www.theblissfulchef.com), är en vegansk kock, matlagningsinstruktör och författare till Blissful Bites: Vegan Meals That Nourish Mind, Body, and Planet

De följande kommentarerna är utdrag ur blogginlägget ”Paradise Recovered”, med tillstånd från producenterna av Bold Native:

Jag känner att leva som vegan är min naturliga förlängning av att följa Jesu läror. Hur kan jag som kristen försöka lindra lidande när jag just har ätit en stor bit biff från en stackars ko som mördats i ett slakteri av okvalificerade arbetare som desperat behövde en inkomst?

Avstå från mig själv och ta upp korset är kallelsen för en Kristi efterföljare, och varje gång jag säger nej till kött, trots människors förlöjligande och elakhet, så säger jag med mina handlingar att lidande av alla slag inte är acceptabelt. Och detta inkluderar att komma ihåg jordbruksarbetarna (av vilka de flesta inte har någon sjukförsäkring och dessutom är illegala) lika mycket som de djur som misshandlas.

Det är påsk, och jag påminns om att Jesus var ett påsklamm som frivilligt offrade sig själv för att tillfredsställa kravet på rättvisa för de saker som vi gör för att förolämpa Gud och varandra. Korsfästelsen var en brutal död, men en del av det jag har sett på videofilmer från slakterier motsvarar den sortens brutalitet. Jag har ofta undrat hur hjärtlös någon måste vara för att faktiskt korsfästa och slå någon till oigenkännlighet. Ändå kräver industrin att vi skapar den här typen av arbetare för att göra just detta mot djur. Varför? För billiga hamburgare?

Detta är inte den tid då Farmer Brown tog ut grisen på baksidan för att familjen var hungrig och inte hade någon annan tillgång till protein, eller ens när en judisk familj som inte var läskunnig uppfostrade ett påsklamm för hand för att påminna om att synden får konsekvenser – i det här fallet döden av en värdefull ägodel. Det här är djur som har blivit genetiskt muterade, fyllda med kemikalier och konstgjorda hormoner, tvingats leva under motbjudande förhållanden, berövats alla naturliga försvarsmekanismer, slagits och misshandlats, svultit och dehydrerats på lastbilar och sedan flåtts och rensats levande medan de hänger upp och ner.

Detta förändrar mitt sätt att se på påsken. Och jag tänker att Jesus kanske genom sin korsfästelse sänkte sig själv till det värsta tänkbara tillståndet… ett tillstånd som många djur lider. Jesus gick frivilligt till sitt kors… dessa stackars djur har inget val.

Andie Redwine, författare/producent av den prisbelönta oberoende filmen Paradise Recovered, en modern adaption av den bibliska liknelsen om den barmhärtige samariten, som handlar om tro, tolerans och andligt missbruk.

Jag minns hur ledsen och upprörd jag blev när jag först, vid tre års ålder, fick veta att vi dödar djur för att äta. Men jag var inte i en bra position för att argumentera om den orättvisa jag såg i detta. Så jag följde den programmering jag fick från min familj och från samhället och åt det som lades fram för mig. Men jag kan fortfarande minnas att jag tänkte mycket högt om vegetarianer eftersom de gör en särskild ansträngning för att hjälpa djuren varje dag.

Många år gick innan den här frågan återigen kom på tapeten. Min före detta fru och jag blev medlemmar i Humane Society of the US, och vi fick då och då bilder som visade de typiska levnadsförhållandena för djur som föds upp på gårdar i det här landet. Jag tyckte att det var chockerande och kunde knappt tro att detta kunde förekomma i ett modernt, civiliserat samhälle som vårt. Jag oroades också av det enorma slöseri med resurser som är inblandat i djurhållningen. Så jag blev gradvis vegetarian och ett år senare vegan.

Ett par år in i min nya livsstil började jag fundera på vad som var min största fördel med att göra förändringen. Jag hade tappat 30 överflödiga kilon och mina kolesterolvärden hade förbättrats mycket; jag hade inte längre ont i nedre delen av ryggen och var helt av med bihåleinflammationerna sedan jag slutade med mejeriprodukter.

Men min största förändring, den som betydde mest för mig, var i min relation till en högre intelligens och min nyfunna känsla av klarhet när det gällde idén om ”Enhet” och kopplingen till alla och allting. Jag tänkte ”Wow, jag har en religion!”, och jag slutade kalla mig agnostiker.

Min andliga utveckling förstärktes enormt av min aktivism för vegetarianer och djurrättsaktivism och av att varje morgon avsätta tid för reflektion/kontemplation/meditation/bön för produktionsdjur. Veganismen har varit en underbar praktik för mig och har bidragit till att utvidga min värld långt bortom mina egna personliga intressen. Jag har själv lärt mig att en övergång till en växtbaserad kost är ett kraftfullt, kraftfullt sätt att älska den här planeten och alla som delar den.

Don Robertson

Volontärordförande för EarthSave Baltimore

Min första tanke är den där förtjusande George Bernard Shaw-repliken: ”En man med andlig intensitet äter inte lik”. Amen! Ändå är jag förvånad över att du säger att många veganer själv identifierar sig som andliga eller religiösa. Jag tror att jag har funnit en högre andel övertygade ateister bland veganer än i den allmänna befolkningen. Faktum är att mina första år som djurrättsaktivist ledde till att jag förlorade min tro på djupet. Det var nästan en klyscha – när jag lärde mig skräcken av det institutionaliserade massdjursplågeri som finns i samhällets ramar, frågade jag mig om det möjligen kunde finnas en kärleksfull Gud som skulle tillåta detta.

Indå kan min djurrättsaktivism, som driver min veganism, göra det svårt att tro på en Gud så som den presenteras av de klassiska religionerna. Ändå gör den tro av ett annat slag nödvändig. Och den tron gör min aktivism möjlig, så jag älskar ditt sätt att uttrycka det, att de ”informerar varandra”.

Jag praktiserar yoga dagligen och jag studerar A Course in Miracles, en andlig text som använder traditionell judisk-kristen terminologi för att presentera klart österländska idéer. Huvudprincipen är förlåtelse. En kurs i mirakel lär ut att vi inte syndar, att vi gör misstag, att vi väljer dåligt och att vi alltid kan välja igen. Vi är en djupt bristfällig art; att agera i kallt egenintresse är en del av vår natur. Men en annan del av vår natur, kanske den sannaste delen av vår natur, är kärleksfull.

Jag tror att min aktivism är mer övertygande och jag vet att jag förblir sundare när jag avstår från idén att människor som ännu inte känner som jag gör när det gäller djurs lidande är dåliga, är fienden – lika lite som jag är en sann fiende till dem som kämpar mot den globala vattenkrisen om jag tar 15-minutersduschar. Detta mer förlåtande synsätt kommer från min spiritualism och är grundläggande för min aktivism.

Om vi inte tror att andra människor kan förändras, eftersom vi fortsätter att se oss själva förändras, hur kan vi då vara aktivister? Min spiritualism, upprepningen av mantran som ”Förlåtelse är min funktion”, påminner mig om att människor inte är bra eller dåliga, utan att alla har förmågan att välja medkänsla. Det håller mig på rätt kurs som aktivist. Jag skulle vara värdelös utan den.

Karen Dawn är författare till Thanking the Monkey: Rethinking the Way We Treat Animals och grundare av den mediebevakande webbplatsen DawnWatch.com.

Värden är, eller bör åtminstone vara, kärnan i våra varelser. För vissa är religion en fråga om värderingar och tro (och för andra är det en fråga om härstamning och tradition). Trots anor och traditioner skulle jag varken kunna eller vilja välja att leva ett religiöst levnadssätt som strider mot mina värderingar och övertygelser. Därför tycker jag att det är helt underbart att judendomen verkligen stöder de värderingar som jag anser vara mest moraliskt riktiga och som jag väljer att leva mitt liv efter, inklusive mina veganska värderingar. För att besvara frågan mer direkt: min veganism är inte ett resultat av min judendom, inte heller är min judendom ett resultat av min veganism. De är båda viktiga i mitt liv och passar ganska bra ihop, eftersom de delar vissa läror och det inte finns någon motsättning mellan dem.

I judendomen finns det som anses vara lag och det som anses vara tradition. Det finns förvisso traditioner inom judendomen som inte är veganska, men det är bara traditioner som inte går tillbaka till judendomens ursprung, som inte är obligatoriska och som för det mesta faktiskt har antagits av judar från deras icke-judiska grannar. Det som är en del av de religiösa judiska kraven kräver dock inte bara ingenting som inte är veganskt, utan en stor del av det stöder faktiskt vackert och lär ibland ut ett veganskt levnadssätt. Även när Toran talar om ett ”land som flödar av mjölk och honung” är den mjölk som den talar om mandelmjölk och den honung som den talar om dadelhonung.

Mat är kulturellt sett en viktig del av det judiska livet. De flesta högtider har sin traditionella mat, och de som faktiskt har sin religiösa betydelse är, eller kan lätt bli, veganska – äpplen doppade i dadelhonung vid Rosh HaShanah, grönsaker från höstskörden vid Sukkot, latkes och äppelmos vid Chanukah, hamantashen vid Purim, matza, charoseth, bittera örter, gröna grönsaker osv. vid Pesach, falafel vid Yom HaAtzmaut osv.

Alla judiska högtider är fyllda av positiva budskap som är helt förenliga med att vara veganer. Pesach, till exempel, är också känd som frihetsfestivalen. Även om vissa judar traditionellt använder ett ägg på sina sedertallrikar för att symbolisera nytt liv och tillväxt och ett skänkelben för att symbolisera blodet som användes som färg på antika dörrposter, är det inte föremål som traditionellt nämns i haggadah för att faktiskt ätas eller ens krävs för att de ska vara närvarande. Symboliseringen är dock viktig, och det är helt acceptabelt att använda en avokadokärna i stället för ett ägg och en rödbeta i stället för ett ben, eftersom de symboliserar samma sak. Vid min seder använder vi ”The Haggadah for a New World”, som jag skrev för flera decennier sedan. Den innehåller alla de obligatoriska och mest traditionella påskläsningarna, men innehåller också andra element som är viktiga för att fullt ut medvetet fira en sådan frihetsfest.

Min favoritdag på året är den gamla judiska högtiden Tu b’Shvat. Det är en urgammal helgdag som var den ursprungliga Earth Day. Den ska firas genom att hedra jorden, ta hand om jorden och festa på jordens frukter (och nötter). Den heligaste av alla heliga dagar i den judiska kalendern är jom kippur. När jag leder barnens gudstjänster i synagogan frågar något barn varje år varför det finns många vuxna i synagogan som inte har bälte på sig och som bär luddiga tofflor eller sneakers i stället för sina klädskor. Det är ett perfekt tillfälle att hjälpa barnen att lära sig det veganska budskap som är en sådan del av jom kippur.

På årets heligaste av alla heligaste dagar, när vi ska be G-d om förlåtelse för alla våra synder, lär judendomen att det skulle betraktas som den största synden att bära en del av en av G-ds vackra varelser. På jom kippur är det därför förbjudet att bära djurprodukter som läder. Jag hjälper barnen att inse att om detta är det heligaste sättet att leva på årets heligaste dag, så kan vi göra vår vardag mer helig genom att leva på detta sätt varje dag på året. Att vara vegan är idealet inom judendomen. I Eden var världen vegansk. När Moshiach kommer kommer världen att vara vegansk. Även om vi kanske har tillåtelse att inte vara veganer under dessa oheliga tider däremellan, finns det ingen anledning till att vi inte kan upphöja våra liv till att bli heligare och vara veganer varje dag i våra liv. Som judar kan vi leva fullt ut efter våra värderingar som VeJEWtarianer.

www.VeJEWtarian.org är en chavurah för dem som både är aktivt judiska och vegetarianer och anser att båda är viktiga delar av deras liv.

Andy Mars, Ph.D., är direktör för www.KidsMakeADifference.org, som omfattar veganläger, en vegansk skola och Veg Kids-organisationen

Posted in:
  1. Vad kommer först, andlighet eller veganism? | Crystals of Compassion – blogginlägg: Spiritualitet och veganism?
  2. Men var står det att det andligt sett är det bästa att göra? | Vegan Rebuttals – och http://www.serv-online.org/Meria-Heller.htm och http://thethinkingvegan.com/…/veganism-and-spirituality/ Personligen om det finns en andlig lärare som inte är vegan. Jag kan inte ta dem…
  3. Men tänk om vi alla blev veganer… vad händer då med alla djuren? | Veganska motargument – dödar hundratusentals om dagen… vilket innebär att vi föder upp hundratusentals om dagen. http://thethinkingvegan.com/…/veganism-and-spirituality/ – du…
  4. Veganism: Den religiösa/spirituella aspekten. – Vegan Vibez – använder andlighet som ett sätt att få hängivenhet. Många veganer hävdar att de är andliga eller religiösa. Andlighet innebär en omformning…
  5. Is Veganism A Spiritual Choice | The Truth Behind the Decision | NubiRoots – Naturligtvis kan vissa människor ha sina skäl, t.ex. politiska övertygelser, religioner eller ställningstaganden mot djurplågeri, men har…