Articles

Ubers nya panikknapp finns nu i USA

I april meddelade Uber att man skulle lägga till ett direkt sätt för passagerare att ringa 112 i appen i ett försök att förbättra sitt sviktande säkerhetsrykte. I dag gör företaget den nya funktionen live och fullt fungerande i hela USA.

Nödknappen finns i en ny meny, ”säkerhetscenter”, som är lättillgänglig från appens startskärm, vilket ger resenärerna ett snabbt sätt att kontakta de första hjälparbetarna i händelse av att något går snett under resan. Säkerhetscentret innehåller också information om körscreeningsprocessen, försäkringsskydd och gemenskapens riktlinjer (alias listan över hemska beteenden som gör att du blir avstängd från Uber).

För att ringa 112 måste passagerare svepa uppåt på ikonen för säkerhetscentret och sedan trycka på ”911 assistans”. De kommer sedan att bli ombedda att bekräfta att de menar att de ska ringa 911 innan samtalet kopplas vidare till nödcentralen. Detta är tänkt att minimera oavsiktliga uppringningar, förklarade Sachin Kansal, Ubers chef för produkthantering. Panikknappen har tidigare testats av Uber i Indien.

Som en del av lanseringen av den nya nödknappen tillkännager Uber också ett pilotprojekt för 911-integration på några få marknader som gör det möjligt för en åkande att automatiskt skicka en ryttares position och reseinformation till 911-jouren när den används i appen. Detta är tänkt att kompensera för den låga lokaliseringsnoggrannheten hos 911-utredarna i USA. Enligt en nyligen publicerad rapport från USA Today kan 911:s chanser att få reda på var ett nödsamtal befinner sig vara så låga som 10 procent. Delning av plats testas i Denver, Colorado, Charleston, South Carolina, Nashville, Tennessee, Chattanooga, Tennessee och Naples, Florida.

Funktionerna i säkerhetscentret riktar sig till åkare, inte förare, men Kansal sa att en liknande panikknapp för förare kommer att läggas till snart. När allt kommer omkring kan förare också vara stridslystna. Han sa att förekomsten av panikknappar i appen förhoppningsvis skulle avskräcka både ryttare och förare från att bete sig illa.

”Vi inser att många situationer och mycket kriminell verksamhet uppstår när människor tror att de inte är övervakade”, sa Kansal i en intervju med The Verge. ”Och vi vill bara säga att vi tänder ljuset. En del av att tända ljuset är att tillhandahålla dessa funktioner till båda sidor och även se till att vi gör hela samhället medvetet om förekomsten av dessa funktioner.”

De nya säkerhetsfunktionerna är en del av Ubers vd Dara Khosrowshahis ansträngningar för att vända företagets ganska hemska säkerhetsstatistik. Företaget stämdes förra året av en kvinna som våldtogs av en Uber-förare i Indien efter att det rapporterats att toppchefer, inklusive den tidigare vd:n Travis Kalanick, hade fått tag på och misskött kvinnans medicinska journaler i ett försök att misskreditera henne. Och staden London sade att den inte skulle förnya Ubers licens med hänvisning till företagets slappa inställning till säkerhet. Uber överklagade beslutet och tjänsten är fortfarande i drift i staden.

Senast dödades en fotgängare efter att ha blivit påkörd av ett självkörande Uber-fordon i Tempe, Arizona. Företaget stoppade omedelbart sina tester av självkörande fordon i hela landet. Federala utredare släppte förra veckan en preliminär rapport som avslöjade att Uber-fordonets sensorer upptäckte fotgängaren men misslyckades med att aktivera sina nödbromsar.

I en intervju nyligen med The Verge sa Khosrowshahi att panikknappen och den förbättrade förarscreeningen ”bara är början”. Han tillade: ”Det här är som om vi verkligen har börjat arbeta med detta på ett tungt och beslutsamt sätt som företag. Och det här kommer att bli en verklig differentieringsfaktor för oss. Och förresten, fördelen är att det är bra för alla.”