Articles

Recension:

D85_5621
Hope (Jessica Ellithorpe) och Bobby (Steve Roma) finner kärleken bland de urinsmutsiga väggarna i ”Urinetown” på Sunnyvale Community Players. (Alla foton av Christopher Berger)

Att kissa eller inte kissa, det är frågan.

Nja, om du har flödet för flödet är svaret att du kan låta det gå som ett fint vin eftersom du har dollarsedlarna, yo. Det är dyrt att kissa när toaletterna nyligen blivit privata i stället för offentliga, så de som inte har så mycket extra pengar måste spara, kontrollera sitt vätskeintag lite grann och skaka loss när småpengarna räcker till.

Vad som är fruktansvärt förtjusande med Sunnyvale Community Players produktion av ”Urinetown”, en satirisk inblick i politik och musikteater, är det sätt på vilket den gifter ihop idiotisk politisk politik med idiotiska konventioner för musikteater. Musikteater behöver en bra titel men inte för mycket utläggning. En hjälte. En ingenue. En skurk. Stackars människor som kan ge oss lite av den där ”One Day More”-såsen.

Föreställningens uppbyggnad, som vann tre Tonys 2002, är lika delar brechtiansk, dickensisk, Les Miserables, Fiddler och powerballad.

Det är det som ger föreställningen dess saftiga form. Det är vitsen hos föreställningens skapare, Mark Hollmann och Greg Kotis, som informerar denna värld där girighet och smuts dominerar förhandlingarna och den oskyldiga blåsan är en kollateral skada.

Vad som fungerar mycket bra i den här föreställningen, som regisseras självsäkert av Thomas Times, är att skådespelarna finner ohämmad glädje i att nagla fast föreställningens mycket finurliga stil. Trots några huvudrollsinnehavare som hade stunder där sången inte möttes med den nödvändiga skärpan, så var så många individuella prestationer ganska effektiva. Och ett av föreställningens signaturdrag spikades här – styrkan i en rik blandning av harmoniska röster i de glada ensemblenummerna.

Pjäsen utspelar sig i ett alternativt universum i mitten av 1800-talet. De fattiga, utfattiga själarna befinner sig mitt i en vattenbrist. Situationen skapar en möjlighet för Urine Good Company att tjäna rejäla pengar på ryggen av de fattigaste av dem. Företaget, som leds av Cladwell B. Cladwell (Ben Hatch), är en klassisk skurk – dåligt hår, fula solglasögon och hemska kläder.

När Bobby Strong (Steve Roma) bestämmer sig för att göra uppror och släppa in alla gratis på den sämsta toaletten på sin arbetsplats, där han jobbar för den jovialiska Penelope Pennywise (Angela Cesena), skapar han en internationell miniincident. Eftersom han är den dygdige, flotta rebellen som vill krossa den onda, snåla Capraesque skurken måste den förtjusande ingenjören Hope (Jessica Ellithorpe) bli förälskad i honom. Vet du varför? Därför att, hey, musikaler bruh.

D85_5398
Publiken placeras i händerna på den pålitliga berättaren Officer Lockstock (Sam Nachison)

Men det enda stora problemet är att Hope är dotter till den ondskefulle Cladwell. Det blir upp till dem båda att ta sig igenom all den familjära ondskan, även om det är hennes pappa.

Roma är mycket närvarande och spelar en Bobby som inte bara har ett hjärta utan också är mörk, grubblande och alltid redo att bryta sig in i en West Side Story-strid, men inte den där han tar med sig en kniv till en skottlossning. Istället tar han med sig en plunta, men en till synes mycket farlig plunta.

Ellithorpe är en skarp Hope, en som är den rätta mängden av storögd naivitet, med en trevlig vokal textur till råga på allt. Cesena, som Penelope, gör allt för att sälja sin stora kaxiga karaktärisering, särskilt spikar hon sin tolkning av ”It’s a Privilege to Pee” med en generös bältesnärvaro.

Alla världen ses genom officer Lockstocks observanta ögon, och Sam Nachison för honom till publiken med en glödande iver. Det finns aldrig ett ögonblick då man kan tröttna på att höra honom säga ”Little Sally”, för det är aldrig inte roligt. Och hans rika klangfärg hjälper honom att skapa en hel del atmosfär som sätter fart på föreställningen.

För att öka föreställningens läckra textur spelar Gwendolyne Wagner, som spelar Bobbys passionerade mor Josephine. Hon ger stor humor i sitt sätt att ta emot information, vilket skickar henne in i en sväng av humoristisk handuppräckning.

Det erfarna bandet leds av dirigenten Ande Jacobson, med en ganska stor uppgift med ett fruktansvärt utmanande partitur, ett partitur som är laddat med massor av ljud som spänner över hela musikteaterkanonen. Sången leds av sångregissören Juanita Harris, där rösterna verkligen når sin höjdpunkt i den bländande ”Run Freedom Run”. Derrick Contreras koreografi gör ett bra jobb med att matcha all den olika musiken med skarpa rörelser, och Sylvia Chows kostymer är fantastiska.

”Urinetown” gjorde en hel del väsen av sig när den hade premiär utanför Broadway 2001 och 2019, och den har fortfarande en fräschhet, värme och relevans som gör den tidlös. Tyvärr känns den också mycket yngre än sina 18 år, vilket ger en generös hög av tidsenlig relevans.

Det är här jag frestas att göra en jämförelse mellan den magiska känslan av att kissa och musikteater, men det ska jag inte göra. Jag säger bara att när du ser en så härlig och komisk föreställning som den här kommer du att säga ”Ahhhhhh”.

VAD MAN SKA VET OM DU GÅR

Sunnyvale Players presenterar ”Urinetown”
Musik och text av Mark Hollmann
Bok och text av Greg Kotis
Regisserad av Thomas Times
Rekordet: En föreställning som är lika relevant idag som den var 2001, och Sunnyvale Players dyker ner i föreställningens humor med bravur.
Stjärnor: 4 av 5
Tidigare speltid: ”Urinetown” är en föreställning som är en del av en föreställning som är en del av en föreställning som är en del av en föreställning: Två timmar, 10 minuter med paus
Till och med den 10 november
Sunnyvale Community Center
550 East Remington Drive, Sunnyvale CA
Biljetter kostar mellan 32 och 38 dollar
För biljetter, besök sunnyvaleplayers.org.