Articles

Här är varför många receptbelagda läkemedel i USA kostar så mycket – och det är inte innovation eller förbättring

När priserna stiger påverkar det inte bara amerikaner utan täckning. Det kan få mycket bredare konsekvenser.

”Stigande läkemedelspriser påverkar oförsäkrade eller underförsäkrade patienter, patienter med planer med hög självrisk, de som befinner sig i avdrags- eller munkhålsfasen i sina planer, staten som betalare och alla amerikaner i form av högre premier”, säger Hernandez. Donuthålet avser en täckningslucka där dina läkemedelsutgifter har nått en viss gräns, så du måste vanligtvis stå för kostnaderna tills du når det som kallas ditt maximum för vad du får betala ur egen ficka.

Oförsäkrade amerikaner har tre gånger så stor sannolikhet som vuxna med privat täckning att skjuta upp eller hoppa över ett recept för att de inte har råd med det. Och en undersökning från 2016 visade att till och med 14 procent av de försäkrade amerikanerna uppgav att de inte fyllde ett recept eller hoppade över doser av sina mediciner på grund av kostnaden.

William Shrank, chefsläkare vid University of Pittsburgh Medical Center Health Plan och medförfattare till Pittsburghstudien, säger att deras resultat kräver ”politiska insatser som är utformade för att kontrollera hälso- och sjukvårdsutgifterna genom att begränsa prisinflationen till en rimlig nivå”. Med andra ord föreslår de att lagstiftarna inför nya gränser för hur mycket läkemedelsföretagen kan höja listpriserna.

Andra länder har haft framgång med att hålla nere läkemedelspriserna genom att använda sig av centraliserade prisförhandlingar, enligt Commonwealth Fund, och genom att minimera utgifterna för de egna pengarna genom att erbjuda universell täckning.

Regeringen har nyligen börjat utöva påtryckningar på läkemedelstillverkarna för att få dem att göra medicinerna mer prisvärda. President Donald Trump träffade enligt uppgift sina rådgivare i januari för att ta upp prishöjningar, enligt Politico.

Och Kaliforniens Gov Gavin Newsom undertecknade, bara några timmar efter att ha inlett sitt nya jobb, ett dekret där han beordrade delstaten att inrätta ett system med en enda köpare för receptbelagda läkemedel, i hopp om att kunna hålla nere kostnaderna.

Under minst ett decennium har en majoritet av amerikanerna varit missnöjda med landets till stor del vinstdrivande hälsovårdssystem, enligt Gallup. I en undersökning sade 71 procent av de tillfrågade att systemet är ”i kris” eller ”har stora problem”. Det beror delvis på att kostnaderna är dyrare i USA än på andra håll: Totalt sett spenderar landet dubbelt så mycket som andra länder, men får sämre resultat.

Gillar du den här historien? Gilla CNBC Make It på Facebook!

Missa inte: Här är den verkliga orsaken till att sjukvården kostar så mycket mer i USA