Articles

6 principer för hur man skapar viralt innehåll

Vad är det som gör att innehåll blir viralt? Det är frågan som Jonah Berger, professor i marknadsföring vid Wharton School, ställde sig själv. Hans forskning ledde honom till ett komplext svar, som han destillerade till sex ovärderliga principer som gör viralt innehåll. Här är hur du kan använda hans principer för att få ditt innehåll att bli viralt.

Social Currency

Du kan ha innehåll som fyller funktionen av högre värde, vilket ger mer av det som folk vill ha till rätt målgrupp. Social valuta är anledningen till att människor använder ”dela”-knappen på Facebook – de vill vara den person som tillhandahåller innehåll som är högt värderat, något som andra människor kommer att uppskatta dem för.

För att få innehåll att använda sig av principen om social valuta måste vi hitta dess inre märkvärdighet.

Vet du att en glaskula studsar högre än en gummikula eller att kängururar inte kan gå baklänges? Detta är alla extraordinära, anmärkningsvärda fakta om vanliga, oansenliga saker och ting. Men du vill dela med dig av dem eftersom du nu har kunskapens sociala valuta – vilket är både roligt och informativt.

Triggers

När jag är ute och campar med mina vänner kommer jag alltid ihåg det faktum att jag inte vet hur man tänder en eld. Och varje gång säger jag till mig själv att jag ska komma hem och googla ”Hur man tänder en eld” – men jag gör det aldrig. Anledningen är att det inte händer några externa eller interna triggers med mig när jag kommer hem som skulle påminna mig om att fullfölja.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

De flesta triggers är omedvetna, och människor behöver inte ens tycka om dem för att fungera. Här är ett exempel på två slogans som bevisar detta:

  • ”Lev hälsosamt, ät fem frukter och grönsaker om dagen.”
  • ”Varje matbricka behöver fem frukter och grönsaker om dagen.”

Studenterna förklarade att det andra slagordet är corny och hälften så attraktivt som det första. De sa också att den andra sloganen inte kunde få dem att äta mer grönsaker.

I verkligheten fick den andra sloganen eleverna att äta 25 procent mer grönsaker och frukt.

Anledningen? Den andra sloganen hade ordet ”bricka”, vilket fungerade som en utlösande faktor för eleverna. Även om de inte gillade den sloganen lika mycket hjälpte den dem att komma ihåg att göra hälsosammare val på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Emotion

Bild via Flickr av screaming_monkey

När vi bryr oss om varandra delar vi med oss. Till och med fåglar på träd vet redan att människor reagerar på känslor – men på vilka känslor, exakt? Särskilt en känsla av överraskning, oväntat och mystik är vanligt förekommande.

Föreställ dig att du står på kanten av Grand Canyon. Den röda ravinen sträcker sig så långt dina ögon kan se. Canyonbotten sjunker nästan vertikalt under dina fötter. Du blir yr av detta, så du tar två steg tillbaka från kanten. Det råder en orolig tystnad omkring dig; det enda du hör är hökens vingar som slår i den torra luften och cirklar runt de karga klipporna och den obefintliga vegetationen. Det är så kargt att det ser ut som om du skulle kunna befinna dig på månen. Men du är förvånad och ödmjuk. Du känner dig upphöjd.

Detta är den känsla som har störst effekt på människor: vördnad.

Public

Om ditt innehåll är byggt för att visa, är det byggt för att växa. Med ”offentligt” menar vi att ditt innehåll måste ha sociala bevis, något som säger att andra människor tycker att det är värdefullt. Det har sagts att när människor är fria att göra vad de vill kommer de vanligtvis att imitera varandra. Det är som det gamla talesättet ”Monkey see, monkey do”. Vi kopierar andra människors beteenden, och ju fler människor som gör något, desto mer tror vi att de har rätt och att saken i fråga är viktig.

Så hur använder du sociala bevis för ditt innehåll för att generera viralitet? Visa ett antal delningar på dina artiklar – men inte på det gamla sättet med ”det här är antalet delningar”. Kom ihåg att vi tänker i relativa, inte i absoluta termer. Istället för att använda en delningsräknare med absoluta tal, sätt in en med relativa termer. Visste du att endast 9 procent av allt innehåll på nätet får mer än 100 delningar och att endast 1 procent av allt innehåll får mer än 1000 delningar. Om du har en artikel som får mer än 1 000 delningar tillhör den den 1 procent av alla delade artiklar på internet.

Praktiskt värde

En journalist frågade den berömda författaren och redaktören William F. Buckley Jr. om han hade möjlighet att ta med sig en enda bok på en öde ö, vilken skulle han då ta? Buckley svarade helt enkelt ”boken om skeppsbyggnad.”

Nyttiga saker är viktiga, och vi värdesätter dem inte bara utan delar också med oss av dem. Det är därför artiklar med ämnen som ”23 fantastiska saker du kan använda din hoodie till” tenderar att bli virala – vi vill ha praktisk information.

De två saker man bör tänka på när det gäller viralitet av praktiskt värde är informationsförpackning och publik. Informationsförpackning handlar om att skaffa rätt format för den information du vill presentera. Du kanske till exempel är villig att läsa denna artikel med tusen ord, men förmodligen inte hundratals sidor forskning om viralitet.

Publiken handlar om att matcha rätt information med de människor som behöver den mest. Listan över de fem bästa etiopiska restaurangerna i Chicago skulle vara bra för en vän som bor där, men inte för någon som bor i Denver.

Stories

Vi tänker inte i termer av information – vi tänker i termer av berättelser. När någon berättar en historia för oss njuter vi av den och lyssnar helt enkelt på berättelsen. Men den information som följer med den stannar också kvar i våra sinnen. Vi minns berättelsen och därmed den information som fanns med i berättelsen. Om du kan skapa en fängslande berättelse och infoga värdefull information i den har du en vinnare. Vissa berättelser håller till och med i tusentals år. Du känner säkert till historien om den trojanska hästen, till exempel.

Oavsett vad ditt innehåll vill bevisa är det alltid bättre att paketera det med en berättelse. En berättelse får publiken att tänka på ett narrativt sätt, och de kommer att skapa en känslomässig förbindelse med karaktärerna i ditt innehåll. Allt detta gör det mer sannolikt att innehållet blir viralt.

Dessa sex principer kommer att hjälpa ditt innehåll att bli viralt. De är ganska enkla men inte lätta att infoga i innehållet, så det kommer att ta lite tid att anpassa dem. Genom att behärska dessa principer kommer du definitivt att skapa innehåll som är värt att dela.