Articles

Varför Jaipurs storslagna firande av Makar Sankranti-festivalen förlorar mot Ahmedabads Uttarayan

@JanuaryOfJaipur | Twitter

Att vakna upp klockan fyra på morgonen, redan innan gryningen börjar förändra himlens färg, är en extremt svår uppgift vilken vintermorgon som helst – utom den 14 januari.

Den 14:e, redan innan tuppen kan rensa halsen, övar många i Jaipur på att skrika ”Woo kata (där går den ner)” med hög röst. Doften av feni, til k laddoo och gajak ligger i luften, och låtarna på stereon som spelas från hustaken krockar på något sätt inte utan kompletterar varandra och ger staden en helt annan stämning.

Det som många Jaipurwallas delar med Jaipur är bristen på uppmärksamhet som stadens firande av Sankranti får i jämförelse med Ahmedabads Uttarayan.

Även om man läser: Varför ”AK vs AK” spelar roll i det självupplevda Bollywood

Kai Po Che

På Girgaon Chowpatty i Mumbai samlas många för att flyga drakar på denna ganska blåsiga strand (vet inte hur de gör det) för att fira festivalen.

På en sådan Makar Sankranti vid Chowpatty, strax efter att Rajkummar Raos och Sushant Singh Rajput huvudrollsinnehavare Kai Po Che släpptes, såg jag många förstagångsbesökare som jublade ”Kai Po Che” (en term som de plockade från filmen, det är jag säker på), varje gång de tyckte att en drake fälldes.

Och det är där Jaipurs firande av festivalen förlorar mot Ahmedabad – bristen på medieuppmärksamhet.

Syndigt nog har vi i Jaipur ingen mediekunnig chefsminister som underhåller Salman Khan på sitt hustak, eller som anordnar en internationell drakflygarfestival den dagen.

Vi kanske har storslagenheten, men vi saknar viljan att visa upp den. Och därför är den 14 januari i folks fantasi en speciell dag i Ahmedabad – Jaipur finns inte riktigt med på listan.

Och läs mer: Innan desi cow-examen bör indier studera hur man inte dödar delfiner och elefanter på skoj

Drakar drar till sig turister

En bra sak som festivalens ”reklam och marknadsföring” gör för Ahmedabad är att öka stadens turistflöde på denna dag. Många planerar resor till Ahmedabad på Uttarayan, bara för att få ta del av den internationella festivalen för drakflygning.

Turismdepartementet organiserar till och med en ”Heritage Uttarayana” för utländska turister för att de ska kunna njuta av festivalen i sin traditionella form. Man lovar turisterna en ”helhetsupplevelse” där de kan njuta av chikki udhinyus och fafdas.

Även desi-turister bokar biljetter för att njuta av den internationella festivalen, och många resesajter erbjuder paket.

Det är här som Jaipur kan dra lärdomar av.

Och även om Rajasthans turism organiserar en del evenemang här och där, så är vi inte i närheten av det storslagna som våra grannar, gujaratierna, har. Till och med Rajasthans regering organiserar en internationell drakfestival i tre dagar, men skriv in nyckelordet i en Google-sökning så får du veta vilken stad världen identifierar drakfestivalen med. (På Google fick jag bara ett sökresultat för Jaipur-festivalen).

Men även om den rosa staden är ett av de mest populära turistmålen i Indien är det många som fortsätter att undra när det är bäst att besöka den. Om du frågar mig är det bäst att inkludera den 14 januari i din planering. Då är det varken för varmt eller för kallt, och vad passar bättre för att uppleva Jaipur än den dag då staden firar sin största festival?

Bäst vore att boka en plats nära eller inne i den gamla staden, varifrån du kan bevittna hur horisonten kapas av färgglada drakar på dagen och charmiga lampor på natten. Du kanske vill överväga en tur till Nahargarh Fort på kvällen för att se staden släppa ut tusentals lyktor på natthimlen – av någon anledning verkar alla Jaipur wallas göra detta på en gång.

Och läs mer: Men de dödar också människor

Alla festivaler måste firas med försiktighet. Många människor skadar sig allvarligt på Sankranti. Vissa dör till och med när de flyger en drake eller plundrar en ”kati patang”. Oroväckande rapporter om tvåhjulsförare som råkar skära halsen av sig med manjor som ligger obevakade fyller tidningarna dagen efter festivalen. Även fåglar dödas eller skadas när de trasslar in sig i sådana manjor.

Man måste sträva efter att fira Sankranti på ett ansvarsfullt sätt. Köp inte manjas – de är farliga och inte biologiskt nedbrytbara.

Åsikter är personliga.

Prenumerera på våra kanaler på YouTube & Telegram

Varför nyhetsmedierna befinner sig i kris & Hur du kan åtgärda det

Indien behöver fri, rättvis, icke-hypnotiserad och ifrågasättande journalistik ännu mer eftersom landet står inför flera kriser.

Men nyhetsmedierna befinner sig i en egen kris. Det har skett brutala uppsägningar och lönesänkningar. Den bästa journalistiken krymper och ger vika för råa spektakel på bästa sändningstid.

ThePrint har de bästa unga reportrarna, kolumnisterna och redaktörerna som arbetar för den. För att upprätthålla journalistik av denna kvalitet krävs att smarta och tänkande människor som du betalar för den. Oavsett om du bor i Indien eller utomlands kan du göra det här.

Support Our Journalism