Articles

Valentinsdag i Mexiko

Har inte de flesta av oss minnen från våra alla hjärtans dagar i grundskolan? Vad sägs om att gå ut och hämta häftet med utplacerbara kort (och se till att det fanns tillräckligt med kort till alla i klassen)? Sedan har man tittat igenom dem för att skilja de roliga korten från de vänliga korten, för att inte tala om de kärleksfulla korten, och man har valt precis det rätta kortet för varje person på listan som fröken Beauchaine delade ut (så att man inte glömmer någon).

Det visar sig att detta förmodligen var en bra förberedelse för Alla hjärtans dag i Mexiko. Även om rosor och choklad och en romantisk middag för två på stranden definitivt är höjdpunkterna på en Alla hjärtans dag i Huatulco, kallas tillfället faktiskt Día del Amor y la Amistad – Kärlekens OCH vänskapens dag. Mexikanerna firar sina vänskaper lika mycket som sina romantiska förhållanden den 14 februari.

Ursprunget av Alla hjärtans dag som ett firande av kärlek och vänskap är höljt i filologi, med den ena eller andra forskaren som spårar den från den ena eller andra Sankt Valentin (det finns minst två romare som är inblandade) ner till Chaucer och de medeltida traditionerna av hovkärlek. Antropologer och religionsforskare söker dess ursprung i den kristna omvandlingen av romerska hedniska ritualer.

De mexikanska föregångarna till Alla hjärtans dag är inte tydligare, men aztekerna gjorde ett par bidrag i samband med firandet. 1500-talets kejsare Moctezuma II trodde förmodligen att choklad bidrog till hans virilitet-två, vissa säger många fler, bägare chokladl verkade hjälpa honom att betjäna sitt harem. (Han ska också ha delat denna hemlighet med Hernan Cortes, men det avledde säkerligen inte conquistadoren från sina icke-romantiska avsikter). Den andra aztekiska föreställningen som förknippas med Alla hjärtans dag talar om betoningen på amistad: det finns kvar ett fragment av en aztekisk dikt som förklarar ”La amistad es lluvia de flores preciosas” – ”Vänskap är en dusch av dyrbara blommor”.

Oavsett var man firar den är den moderna Alla hjärtans dag med sina hjärteknippade brev, liksom Mors dag, en kommersiell skapelse. Esther Howland, som tog examen från Mt. Holyoke, fick ett engelskt alla hjärtans dag-kort 1847. Hon blev förtjust i idén och började tillverka alla hjärtans dag-kort själv, genom att importera de nödvändiga spetsiga dukarna och de fina pappren från England. Med sin första annons i The Daily Spy Worcester, Massachusetts, 1850 föddes den nordamerikanska Alla hjärtans dag.

Kanske har allt detta glidit ner över gränsen genom osmos, men det är en dag som definitivt tilltalar mexikaner. Rekordet för världens största gruppkyss sattes trots allt på Alla hjärtans dag i Mexiko 2010, då 39 897 personer i Mexico City verkligen träffades! De slog det brittiska rekordet med mer än 7 000 kyssar. Susana Zavaleta gav en serenad med ”Besame Mucho” och gruppen organiserades av turisttjänstemän för att protestera mot det ökande drogvåldet och dissa Guanajuatos borgmästare, som skulle ha förbjudit kyssar i sitt zócalo (vilket han häftigt förnekade).

Den mexikanska kärleks- och vänskapsbloggen TeKiero (www.tekiero.tk) gjorde en undersökning strax före Alla hjärtans dag förra året och kom fram till att för din sanna amor, i motsats till dina amigos, var dagspa plus romantisk middag den absoluta vinnaren, även om teknikgåvor till den speciella personen är på frammarsch. Generellt sett planerade människor att spendera mer på Alla hjärtans dag 2012 än vad de gjorde 2011. För amistad var favoriterna blommor och uppstoppade djur snarare än tjusiga kort, en trend som stöds av en longitudinell (18 år) rikstäckande undersökning från DF-företaget Consulta Mitofsky: blommor, kläder, choklad, parfym och uppstoppade djur var de vanligaste gåvorna.

Vad kan du förvänta dig att se eller göra i Huatulco på Alla hjärtans dag? Det kommer inte att skilja sig så mycket från en Alla hjärtans dag norr om gränsen – men det kommer att vara mycket mer av det! Ballonger, ballonger och ännu fler ballonger, alla möjliga sorters presentartiklar som kan tillverkas i rött eller rosa, mängder av blommor, särskilt rosor i hjärtform, och de där gosiga gosedjuren, också i rött eller rosa.

Men om du vill ta del av den där spa-upplevelsen eller en romantisk middag för två behöver du utan tvekan reservera. Det finns spaanläggningar på Secrets och Dreams (kolla med concierge-skallarna för att ta reda på hur man bokar om man inte bor på hotellet), liksom Xquenda Spa i Chahue. Drinkar före middagen med utsikt är enastående på Sky Bar på Secrets och Las Cúpulas på Quinta Real. När det gäller din Alla hjärtans middag bör Dreams upprepa sin exklusiva romantiska middag för två på stranden i år, och listan över trevliga restauranger är lång: i ingen särskild ordning kan du prova Café Viena, Café Juanita, de olika restaurangerna på Quinta Bella eller Clio’s. ¡Que todos tengan una noche muy especial!

Artikel skriven av Deborah Van Hoewyk från Huatulco Eye.