Articles

Valentine’s Day

Den 14 februari firas traditionellt kärleken, så hur uppmärksammar folk i Storbritannien denna dag?

Kort

Att skicka ett kort till en älskad person i samband med Alla hjärtans dag är en sed som började för mer än hundra år sedan. Par ger kort till varandra, men det är också tradition att skicka ett anonymt kort till någon som man i hemlighet älskar. Denna sedvänja är särskilt vanlig i skolor och kan vara en källa till stor underhållning och förlägenhet när alla försöker lista ut vem som skickat ett kort och vem som har en hemlig beundrare! Alla hjärtans dag-symboler på korten är bland annat hjärtan, duvor och den bevingade ängeln Amor.

Dikter

Kortet kan också innehålla en dikt. De förmodligen mest kända raderna från en Alla hjärtans dag-dikt är:

Roser är röda, violetter är blå,
Honung är söt, och det är du också.

Det finns några ironiska varianter på denna dikt, till exempel:

Roser är röda, violetter är blå,
Du ser ut som en apa och luktar som en också!

Mobil kärlek

Miljontals människor använder sig av digitala medel för att skapa och skicka hälsningsbudskap till Alla hjärtans dag, till exempel e-kort, inlägg i sociala medier eller utskrivbara gratulationskort. Att sms:a ditt meddelande till alla hjärtans dag är ett enkelt (även om det kanske inte är särskilt romantiskt!) alternativ. Textmeddelanden till Alla hjärtans dag inkluderar:

  • WUBMV – vill du vara min Alla hjärtans dag
  • xoxoxoxoxoxo – kramar och kyssar
  • LUWAM<3 – älskar dig av hela mitt hjärta
  • ImRdy4Luv – jag är redo för kärleken
  • :’-) – Jag är så lycklig att jag gråter
  • ILUVU – Jag älskar dig

Blommor och choklad

Som kort är den 14 februari också en dag för att ge presenter. Traditionellt sett ger män choklad eller blommor till sina fruar eller flickvänner. Det finns många webbplatser som ger råd om vilken Alla hjärtans present man ska köpa. Populära val inkluderar röda rosor, en låda choklad, romantiska sånger, en telefon, smycken, en fotoram eller parfym.

Ovanliga gåvor

En del människor tycker att blommor och choklad verkar lite väl ordinära och letar därför efter en mer ovanlig gåva. För romantiska personer med mycket pengar kan dessa gåvor vara en helikopterflygning, en ballongtur, chansen att provköra en Ferrari eller en hel dag på ett hälsoklubb.

Andra personer klagar dock över att Alla hjärtans dag är ännu ett tillfälle för en ständigt ökande kommersialism. För sanna romantiker räcker det med en kärleksgåva. Alla hjärtans dag är en populär dag för att antingen fria eller gifta sig – du skulle aldrig glömma din bröllopsdag!

Valentine’s Day: love it or hate it?

Vi frågade några britter om deras åsikter om Alla hjärtans dag och här är vad de sa. Enligt traditionen för Alla hjärtans dag är alla kommentarer nedan anonyma.

Love it! Jag skickar alltid kort till mina kompisar – och min pojkvän förstås.

Jag skulle föredra att slippa det. Jag vill inte ha gåvor eller pengar eller något sådant. Att veta att jag är uppskattad och att jag kan göra andra glada räcker för mig.

Jag fick ett kort förra året – men jag vet fortfarande inte vem som skickade det. Jag har ingen flickvän.

Min mamma skickar ett kort till mig varje år. Det är ganska gulligt, men jag tror att jag börjar bli lite för gammal för det nu.

Det är bara riktigt förödmjukande. Jag har aldrig fått ett alla hjärtans kort i hela mitt liv. En dag att stänga av min telefon eftersom jag vet att jag inte kommer att få några meddelanden.

Min pojkvän skickade mig ett sms förra året på Alla hjärtans dag. Jag antar att det är lite romantiskt men jag vill hellre ha en present eller till och med ett riktigt kort.

Jag skickade ett anonymt Alla hjärtans dag-kort till en pojke i min klass när jag var yngre. Då berättade min bror för honom att det var från mig. Jag blev så generad!

Jag är singel så det är definitivt irriterande. Det är för kommersiellt ändå.

Om en tjej gillar mig behöver jag inte slösa pengar på att skicka ett kort till henne bara för att det är en tradition.

Choklad, rosor, kort, presenter. Kom igen! Jag älskar alla hjärtans dag!