Articles

Urban Hiker SF

I början av varje Urban Hiker SF-tur frågar vi våra gäster om de någonsin har varit med på en stadsvandring tidigare. De flesta skakar antingen på huvudet ”nej” eller ger oss en lätt förvirrad blick. Efter att ha ställt den här frågan till otaliga vandrare insåg jag att de flesta inte har någon egen definition av stadsvandring.
För San Francisco brukar jag definiera stadsvandring som ”att utforska stadens trappor, kullar och vandringsleder”. Men det finns inte trappor, kullar och vandringsleder i alla städer, så hur kan vi annars definiera stadsvandring? Jag började fundera på detta och ville besvara frågorna ”Vad exakt är urban vandring och hur skiljer den sig från annan vandring och promenader?”
Här är några egenskaper som, när de sätts samman, skapar en urban vandring:

Bänk i Walter Haas Park

1. Stadsmiljö
Detta kanske är en självklarhet, men en stadsvandring måste ske i en stadsmiljö. Detta är den viktigaste egenskapen som skiljer stadsvandringar från vanliga vandringar. På både en vanlig vandring och en stadsvandring kan du sitta på en parkbänk och njuta av en fantastisk utsikt. Det är dock bara på en stadsvandring som utsikten ligger precis intill en större stadskärna.

Tombstone Wall i Diamond Heights

2. Utforskningsanda
Stadsvandring (liksom vandring i allmänhet) förutsätter också en utforskningsanda. När du ger dig ut på en stadsvandring försöker du inte ta den mest direkta eller funktionella vägen någonstans. Tvärtom strävar du efter att njuta av din omgivning och upptäcka något nytt… du vet, som en stenmur som är gjord av gravstenar eller en uppfart som är täckt av psykedeliska nyckelpigor.

Psychedeliska nyckelpigor Uppfart

3. Fitness

Pacific Heights Stairs

För att återigen kontrastera promenader och vandringar är en stor skillnad mellan en promenad och en stadsvandring att du med den sistnämnda vanligen siktar på en högre nivå av pulshöjning. Med 630+ offentliga trappor, 40+ kullar och 70+ mil vandringsleder tror jag att San Francisco har alla dina konditionsutmaningar täckta. Jag blir andfådd bara av att tänka på många av våra trappor.
Och även om du inte har trappor i din stad kan det vara tempot du går i, eller lusten att klättra uppför kullar som förvandlar din vanliga promenad till en vandring.
4. Grönområden
Med stadsvandring är det ofta ens mål att komma ut i grönområden som parker, vandringsleder, stränder med mera. Att bege sig ut i naturen mitt i staden är en del av den sanna essensen av en stadsvandring. Ofta är det dock svårt att helt förlora stadsmiljön. Bli till exempel inte förvånad om ett 1 000 fot högt, konstgjort torn dyker upp i bakgrunden. Det är bara att vänta.
5. Avstånd

Och slutligen finns det avstånd. Man kanske inte skulle säga att den halvmil långa promenaden i skogen var en vandring. Men man kanske kan säga att man ”vandrade över hela stan” och att man gjorde 16 km när man uträttade ärenden. Vandring innebär ofta att man går en längre sträcka – låt oss säga mer än 3 miles, men som ni kanske kan föreställa er finns det ingen bestämd sträcka som tydligt skiljer promenader och vandringar åt.

Som promenader, vandring och stadsvandring har många likheter har de små skillnader som också gör dem unika. Det som verkligen skiljer en promenad från en vandring från en stadsvandring är ditt eget, personliga perspektiv. Vad är din definition av stadsvandring? Var bor du och gör du stadsvandringar i din stad?