Articles

– University Peak Expedition Itinerary –

University Peak: North Ridge Route

Vissa fakta om berget…….

university peak wrangell st elias alaskaMed sina 14 470 fot (4 410 m) är University Peak en av de 20 högsta topparna i Alaska och de 50 högsta topparna i USA. Berget kan betraktas som en sydlig utbrytare till det stora massivet Mt Bona, men det är mycket brantare än Bona. University Peak namngavs av Terris Moore 1930, vid den första bestigningen av Mt. Bona, efter University of Alaska. University bestigdes första gången 1955 av Keith Hart, Leon Blumer, Sheldon Brooks, Tim Kelly, Norman Sanders och Gibson Reynolds. University bestigdes inte en andra gång förrän 1997 av St. Elias Alpine Guide Dave Stahaeli, den lokala piloten och klättraren Paul Claus och den schweiziska klättraren Ruedi Homberger. Senare samma år tänjde Carlos Buhler och Charlie Sassara på gränserna och banade väg för en svår rutt (Alaskan grade 5) uppför bergets östsida från Barnardglaciären. Denna rutt gick 2 600 m genom 50-80 graders snö, is och berg som toppades av en 91 m hög vertikal isklippa. Denna anmärkningsvärda bestigning fanns med bland de 50 bästa bestigningarna i Nordamerika.

DAG 1 – Din resa börjar denna morgon i Anchorage. En av våra kunniga och vänliga medarbetare hämtar dig på ditt hotell och kör dig och din utrustning till vårt huvudkontor i McCarthy. Glenn Highway följer Matanuska River Valley och när du närmar dig Chickaloon Pass fyller den vita isen från den mäktiga Matanuska-glaciären dalen nedanför. På en klar dag kommer de magnifika Wrangellbergen att ligga rakt framför dig när du går nerför passet.

alaska mountaineering equipmentMt. Drum sticker ut och ser högst ut, eftersom den är mycket närmare. I själva verket är det den minsta av dessa stora toppar med sina 3 660 m (12 010 fot). Mount Sanford på 4 949 m ligger till vänster (norr) och den enorma kupolen på 4 316 m höga Mount Wrangell ligger till höger (söder). Wrangell är den största aktiva vulkanen i världen. På en klar dag är det till och med möjligt att se den massiva formen av Mt. Blackburn i fjärran. Med sina 4 995 meter är denna spektakulära topp den högsta av Wrangells.

Vid Edgerton Cutoff svänger du österut, Copper River Valley ligger rakt framför dig och du tar dig fram till den lilla byn Chitina och början på McCarthy Road. Den obelagda McCarthy Road, som ursprungligen var en järnväg för Copper River and Northwestern Railroad, slingrar sig genom tjocka granskogar, längs kanten av Wrangellbergen, när den slingrar sig fram till McCarthy. När vägens slut syns skär den brusande Kennicottfloden vägen som en kniv, och en smal gångbro är allt som förbinder den här sidan med staden McCarthy. Från floden är det bara en kort sträcka till McCarthy och Mother Lode Powerhouse, hemvist för St. Elias Alpine Guides. Du kommer att tillbringa resten av dagen med din guide för att kontrollera utrustningen, och om du har någon energi kvar, kort uppfriska några grundläggande färdigheter. Ett rep, som hänger från det tre våningar höga taket i Motherlode Powerhouse, är den perfekta platsen för att öva självräddning ur en spricka.

alaska bush plane wrangell st eliasDAG 2 – På morgonen åker du och din guide upp till McCarthy airstrip för att träffa vår bushpilot för flygningen till University Peak. Med hjälp av hjulskidor sätter han ner dig på cirka 3 200 m (10 500 fot) på den snötäckta, övre delen av Hawkinsglaciären. Detta område är allmänt känt som Beaver Basin, efter den DeHavilland Beaver som vår pilot brukade flyga. De första klättrarna på detta berg besteg hela Hawkinsglaciären från Chitina River, men glaciären har förändrats dramatiskt sedan dess och ett stort isfall blockerar nu vägen. Du kommer att se det när du flyger förbi.

När ljudet från flygplansmotorerna försvinner och tystnaden återvänder omsluts du av den avlägsna storslagenheten i St Elias Mountains. Här ute, långt från alla andra människor, är du och din guide beroende av varandra för säkerhet och räddning. Det finns inga ”Park Rangers” i detta område, och du måste alltid klättra på ett säkert och försiktigt sätt. Det första du måste göra är att upprätta ett basläger. Du ”gräver dig ner” och skapar starka snöväggar för att skydda dina tält från dåligt väder. När lägret är uppbyggt ger du och din guide er ut för en genomgång av tekniker för sprickräddning.

Framgångsrik bergsklättring i Alaska kräver bra beslutsfattande. Ett tidigt beslut som du och din guide fattar är när ni ska klättra. Du kanske vill byta till ett nattschema eftersom snöförhållandena är bättre under den kallaste delen av dagen. Eftersom det aldrig riktigt blir mörkt under de första delarna av Alaskas sommar är nattklättring enkelt och förhoppningsvis är snöbroarna över glaciärens sprickor mycket starkare och lavinfaran är mindre under midnatt. Så efter att ha slagit upp lägret drar ni er tillbaka till era tält för att sova lite.

alaska mountaineering base campDAG 3 Idag påbörjar ni den viktiga acklimatiseringsprocessen. För att de kommande dagarna ska bli framgångsrika och trevliga är det viktigt att du dricker ordentligt med vätska och tar dig tid att förbereda dig för att klättra högre upp. Att acklimatisera sig idag är särskilt viktigt eftersom du har landat på så hög höjd. Du och din guide ger er ut på skidor eller snöskor för en viktig rekognoscering av seracerna i Beaver Basin.

DAG 4 Idag ger ni er ut för att flytta lägret till North Saddle på cirka 3 505 m (11 500 fot). I baslägret lämnar du ett större tält och några andra ”bekvämligheter” och går i alpin stil, med ett lätt läger och massor av teknisk utrustning. Rutten korsar bassängens flador och börjar en lång uppförsbacke till sadeln. Sadeln är mycket smal och ditt mål är att slå läger i glaciärens bergschrund. Under dig, i söder, finns en smal glaciär som mynnar ut i Barnardglaciären med en vidsträckt utsikt över Mount Bear i bakgrunden.

climber on university peak alaskaDAG 5 – Idag är det toppens dag! Från ditt högläger har du nästan 914 m (3 000 vertikala fot) kvar till toppen, så din guide kommer endast att uppmana dig att bege dig mot toppen om vädret är bra, och det ser ut att hålla. Toppdagen kommer att bli en lång dag med hårt fysiskt arbete. Du stiger upp med det tidiga morgonljuset och börjar genast med din första tekniska utmaning när du klättrar ut ur sadeln. Klättringen kännetecknas av en smal ås och ibland överbryggas isband. Fantastiska fotomöjligheter finns i överflöd på denna del av klättringen. Gradvis avtar de tekniska svårigheterna när du närmar dig toppen.

Om vädret tillåter har du fri utsikt över Chitina River Valley till de stora topparna i St. Elias Range. Bona ligger bakom dig och de dramatiska granittopparna av Twaharpies Peaks reser sig i väster. Efter att ha svalt dig i toppens ära går du ner till höglägret. Även om du är trött, får pumpen av att ha uppnått detta anmärkningsvärda toppmöte dig att gå på luft.

DAG 6 – En god natts sömn har inte gjort mycket för att minska din upprymdhet. När du och din guide går ner genom de skuggiga sluttningarna till baslägret är du fortfarande i krigsrus och slår high fives. Det känns som om du har kommit till ett femstjärnigt hotell när du når det stora tältet med alla bekvämligheter; Crazy Creek chairs…..extra varm kakao.

alaska mountaineer university peakDAGAR 7 & 8- Reservdagar. Typiskt för de flesta betydande bergsbestigningar i Alaska finns det alltid ett behov av en extra dag eller två för att klara av en storm eller hantera oförutsedda omständigheter. Dessa dagar är inte frivilliga. Om du och din guide har någon energi kvar kan ni prova en endagsbestigning av Little Alpamayo; en topp på 3 657 m (12 000 fot) med en vacker, ren snö- och isyta, randig med flöjter, som påminner om den berömda Alpamayo i Peru.

DAG 9 – Du vaknar i dag och känner dig utvilad och nöjd med en fantastisk klättring. När du tänker tillbaka har du definitivt några historier som kommer att göra dina klätterkompisar gröna av avund. Du och din guide äter frukost och sorterar sedan din utrustning inför flyget tillbaka till McCarthy. Ljudet från flygplanets motorer blir tydligt och snart nog landar det i ett moln av snö. Din pilot frågar grinande hur resan gick…. men han vet redan; leendena på era ansikten har avslöjat er. Ni återvänder till McCarthy, en varm måltid och ett välförtjänt dopp i vår vedeldade bastu. Livet är bra!

DAG 10 – Du vinkar adjö till dina nya vänner i McCarthy och åker tillbaka till Anchorage. Även om den här resan är över, så börjar du redan att planera ditt nästa besök i McCarthy. Oroa dig inte…. vi förstår. I kväll ska vi njuta av en festlig festmåltid med pizza och öl på den berömda Moose’s Tooth i Anchorage. Platsen kommer att vara fylld av klättrare, men vi kan garantera att deras berättelser inte kan mäta sig med dina!

Toppen är alltid en bonus när man klättrar i Alaska. Många olika faktorer måste vara på plats för att äntligen kunna stå säkert på toppen av St. Elias Mountains. Säkerheten står alltid i fokus vid våra klättringar. Om någon av lagmedlemmarna behöver hjälp måste alla vara beredda att ställa upp och hjälpa till vid en räddning. En olycka eller räddning kan innebära slutet för expeditionen, men säkerheten och människolivet är prioriterat. Alla lagmedlemmar förväntas arbeta tillsammans, åsidosätta personliga behov och mål ibland, så att de kan arbeta som ett lag och göra chanserna att nå toppen mycket större.

university peak in alaskaVad ingår?

  • Guidning och instruktion från skickliga proffs. Våra guider har lång erfarenhet samt medicinsk, räddnings- och lavinutbildning.
  • Transport tur och retur mellan Anchorage och McCarthy.
  • Skidflyg till och från bergskedjan.
  • Läckra frukostar, luncher och middagar medan du är i bergen.
  • Gruppens utrustning: spisar, tält, rep, bränsle etc.

Vad du själv ansvarar för:

  • Personlig utrustning – kontrollera utrustningslistan för denna resa för en fullständig beskrivning.
  • Logi för nätterna före och efter resan (se nedan).
  • Mat när du inte är på berget.
  • Guidens dricks – låt oss veta om du har några frågor om detta.

Om du vill att vi ska ordna din transport till/från McCarthy/Kennecott och/eller ditt boende medan du befinner dig i nationalparken Wrangell-St. Elias, erbjuder vi detta som en kostnadsfri tjänst för våra flerdagarskunder. Vänligen maila eller ring oss för att diskutera detaljerna.

Download Itinerary (PDF)