Articles

Unita Blackwell

Unita Blackwell, foto av Nancy Jacobs

Huvudverk

  • Barefootin’: Life Lessons from the Road to Freedom skriven tillsammans med Jo Anne Prichard Morris (2006)

Biografi

Unita Blackwell föddes den 18 mars 1933 i Lula, Mississippi och är en medborgarrättsaktivist, samhällsutvecklare, politiker och författare. Unita Blackwell är en del av Mississippis historia. Hon avslutade inte gymnasiet och arbetade på Delta bomullsfält tills hon var 30 år gammal. Därefter arbetade hon med att registrera väljare i början av 1960-talet.

Blackwell var den första kvinnliga afroamerikanska borgmästaren i Mississippi, vald 1976 i Mayersville, MS, och hon stannade kvar på posten i tjugo år fram till 2001. Efter en livstid i kampen för de svartas rösträtt är hon idag Fellow of the Institute of Politics vid John F. Kennedy School of Government vid Harvard University, och hon har en masterexamen från University of Massachusetts.

Hon fick ett MacArthur Fellowship (MacArthur Genius Award) 1992. Hennes självbiografi Barefootin’: Life Lessons from the Road to Freedom, skriven tillsammans med JoAnne Prichard Morris (hustru till Willie Morris), publicerades 2006.

Unita Blackwell signerar sin bok Barefootin’ med Joanne Pritchard Morris, Foto: Nancy Jacobs

Hon tjänstgjorde i två år som ordförande för National Conference of Black Mayors. Hon innehar fyra hedersdoktorat och har fått ett stort antal andra utmärkelser för sina bidrag till mänskliga rättigheter. Hon har rest till Kina sexton gånger som ambassadör för den goda viljan.

En markör på Mississippi Freedom Trail som hedrar Unita Blackwell avtäcktes 2016 i Mayersville, Mississippi, i korsningen mellan Highway 1 och 14.

Unita Blackwell avled den 13 maj 2019 på Ocean Springs Hospital i Mississippi, enligt hennes son Jeremiah Blackwell, Jr. Hon blev 86 år gammal.

Relaterade webbplatser

  • Blackpast.org har biografi om Unita Blackwell
  • Mississippi Civil Rights Project biografi om Unita Blackwell
  • Intervju med Unita Blackwell av American Public Media
  • 1977 Intervjuer utförda av Mike Garvey. Lagrat i University of Southern Mississippi’s Digital Collections
  • Unita Blackwell: MacArthur Genius Award Caps a Creative Political Life (1992, LA Times)

    Unita Blackwell och Bridget Pieschel från MUW, foto av Nancy Jacobs