Articles

SmartThings Hub vs VeraLite Home Controller – Vilken är bäst?

Bottom Line Up Front: Om du har ett hus med bara Z-Wave-enheter ska du välja VeraLite, annars har SmartThings Hub en bredare kompatibilitet och är närmast att förena hela IoT-ekosystemet.

Fortsätt läsa för att få den fullständiga analysen…

Men även om det fortfarande kan finnas några få trotjänare som föredrar den cellulära flip-telefonen eller till och med en fast telefon med roterande telefon för den delen, så har de flesta människor gjort språnget till en smart telefon. Nästa steg i denna utveckling är att ta ”Smart” till nästa nivå, vilket för många konsumenter är hemautomation.

När du väl har hoppat över till en smart telefon eller Wi-Fi-anslutning öppnas verkligen teknikens och automationens värld, särskilt när det gäller att styra ditt hus.

Hemautomation är mer än bara en pryl, det är ett säkerhetsverktyg utöver ett system som ökar energieffektiviteten.

Det är lätt att tänka på hemteknik med hänvisning till filmerna där den suveräne playboyen använder en fjärrkontroll för att dämpa ljuset, dra för persiennerna, sätta på lite mjuk musik och få en bokhylla att vända sig ner och förvandlas till en säng av röd sammet.

I verkligheten är dock hemautomatisering mycket mindre glamorös eftersom uppgifterna bland annat består av att se till att du släcker lamporna när du åker hemifrån och att sänka temperaturen med 6° på natten.

Två av ledarna inom hemautomatisering är Smartthings och VeraLite och deras respektive produkter Hub och Home Controller. Dämpa ljuset, dra för persiennerna och spela Barry Manilow när dessa två hemautomationssystem testas mot varandra:

SmartThings Hub

Hubben fungerar, som namnet antyder, som den centrala processorenheten i ditt helautomatiserade hem. Användarna behöver en smart telefon och sedan en nedladdning av SmartThings-appen.

Därifrån kan valfritt antal elektronik och apparater läggas till i hubben, vilket gör det möjligt att övervaka från en smart telefon var som helst i världen. Hubben är så att säga den uppkopplade mellanhanden och fungerar som ombud mellan dig och ditt hem.

Hur det fungerar

Hubben i sig är faktiskt ganska enkel att installera. De flesta användare som är nya inom hemautomation väljer att köpa startpaketet som innehåller kontrollkuben, en rörelsesensor, 2 öppna/stängda sensorer, en närvarosensor och ett uttag.

Det finns den nakna grunden tillgänglig för mycket mindre, men satsen är utformad för att ge människor en känsla för att skapa sitt sanna smarta hem och för full integration kan fler sensorer och apparater läggas till i praktiskt taget varje dörr/rum/ljus/etc. i huset.

  • Kuben – fungerar som hjärnan i driften och kan anslutas direkt till din router. En Wi-Fi- eller bredbandsanslutning behövs för att varje sensor ska kunna kommunicera med hubben som i sin tur kontaktar din smarta telefon.
  • Öppna/stängda sensorer – varje sensor är batteridriven och internetkompatibel. De öppna/stängda sensorerna kan placeras på dörrar och fönster men även smyckeslådor eller till och med på snackskåpet. Om användaren väljer att göra det kommer de att få ett meddelande via en tryckknapp varje gång de anslutna sensorerna flyttas (öppnas eller stängs).
  • Närvarosensor – en annan trevlig funktion som är ansluten till SmartThings Hub är närvarosensorn som också skickar ett meddelande när någon upptäcks i ett rum. Detta kan vara användbart för att bli varnad när barnen är hemma eller när en leverans- eller serviceperson har anlänt.
  • Uttag – SmartThings Hub-uttaget gör det möjligt att övervaka och styra vilken enhet som helst som är ansluten till det. Uttagen är bra för att tända lampor på kvällen, men också för att vara ansvarig för barnens TV-åtkomst eller till och med för att starta en långsam stekpanna vid en viss tid på dagen.

Självklart med de flesta hemautomatiseringsenheter är den största bonusen med Hub:en dess interkonnektivitet. När till exempel en närvarosensor upptäcker en person i ett rum kan den programmeras för att utlösa uttaget för att slå på TV:n för att varna en främling eller radion för att skrämma hunden.

Varje program är mycket användarvänligt att programmera via telefonappen och gränserna för konnektivitet sätts bara av en persons kreativitetsområde (eller budget). Faktum är att SmartThings har tillkännagivit framsteg i sin produkt för att inkludera fuktdetektorer, säkerhetskameror med mera.

Företaget rör sig definitivt uppåt från det som började som ett Kickstarterprojekt.

Möjliga nackdelar & Nackdelar

En sak som många recensenter inte gillar med SmartThings Hub är att om deras internet är nere är systemet offline.

Det kan förstås vara mer ett klagomål på deras internetleverantör än på Hub:n, men ändå har SmartThings tagit hänsyn till idéerna och planerar att släppa en batteribackup med framtida versioner.

Andra personer påpekar att i dagsläget är hemautomation mer av en hobby och inte något som är genomförbart för säkerhet eller energieffektivitet.

April 2016 Uppdatering: Efter att ha testat SmartThings 2.0 Hub har denna ”nackdel” mildrats med en batteribackup.

Du får en batteribackup med 4 AA-batterier som kan lagra de viktigare hemautomationerna (tänk säkerhet). Även om du fortfarande är beroende av ström/internet för hela systemet är den här lösningen ett stort steg i rätt riktning.

VeraLite Home Controller

En sak som VeraLite Home Controller marknadsför sig på ett annat sätt än SmartThings Hub är att den porträtterar sig för att göra ditt liv enklare som en virtuell assistent medan hubben fakturerar sig själv som mer av en central hjärna i ditt hem för säkerhet.

VeraLite-produkten hävdar dock fortfarande att den ökar säkerheten i hemmet och sparar på energiräkningarna, de uppger 100 dollar per år i besparingar till exempel.

71fmIwP5+vL._SX355_

Funktionerna

VeraLite erbjuder definitivt mångsidighet eftersom deras processor kan hantera upp till 70 olika enheter. De presenterar sig själva som komfortprodukten som gör det möjligt för användare att styra temperatur, belysning, larm och lås från en central plats – den smarta telefonen.

Likt SmartThings Hub och de flesta hemautomationsprodukter ansluts och styrs enheterna via en app. VeraLite-appen har ett stort användargränssnitt som är praktiskt taget självförklarande.

VeraLite-produkten har till och med olika förprogrammerade lägen så att du kan skifta ditt hem till inställningar för ”hemma”, ”borta”, ”natt”, ”helg” eller ”semester” bland annat.

I lådan

En sak som VeraLite skiljer sig från när det gäller SmartThings Hub är att det är en mycket barbent produkt ur lådan. Systemet kostar visserligen mycket mindre men innehåller bara kontrollern, strömförsörjningen och kabeln.

Detta innebär att för många människor att fullt ut integrera hemmet eller till och med se om det är en produkt som skulle vara tilltalande för dig kräver ett stort antal tillägg som köps i förväg, vilket i huvudsak negerar de positiva sidorna av det låga listpriset.(För de senaste priserna och rabatterna, kolla här) .

Hur de staplar sig mot varandra: Vera Lite vs SmartThings

För en bättre jämförelse av de två produkterna huvud mot huvud, kolla in specifikationsbladet på båda:

Specifikationer VeraLite Home Controller SmartThings Hub
Storlek 4.6″ X 1.7″ X 3.7″ 12″ X 6.4″ X 5.2″
Kommunikation Z-Wave Zigbee, Z-Wave, IP, Bluetooth
USB Ja Ja
LAN Ja Ja
Vikt 12.8 ounces 1.2 pounds
Månadsavgifter $0.00 $0.00
Kompatibla artiklar 100+ 100+
Driftssystem IOS, Android IOS, Android, Windows Phone
Wi-Fi Nej Ja
Amazons listpris här finns det senaste här finns det senaste

Som du kan se, är de två produkterna mycket lika varandra när det gäller funktion, kostnad och tillgänglighet. De största skillnaderna är att VeraLite endast fungerar med Z-Wave-programmerade smarta enheter medan SmartThings Hub är kompatibel med flera plattformar.

Även då varierar inte antalet enheter som är tillgängliga att programmera med särskilt mycket och de är av många av samma typer (Phillips-lampor, Kwikset-lås osv.).

Båda gränssnitten är mycket lika användarvänliga och i denna copycat-industri kommer funktioner som en produkt har (semesterinställningar till exempel) att snabbt anpassas av konkurrenterna, särskilt eftersom appar kan uppgraderas och släppas ganska snabbt.

Det verkliga testet av vilken produkt för automatisering av hemsäkerhet som är bättre än kommer att bero på interkonnektivitet och framtida förväntningar. En av de stora fördelarna som SmartThings har i den här kategorin är det faktum att företaget köptes upp av Samsung för 200 miljoner dollar i augusti 2014.

Nu har SmartThings inte bara uppbackning och teknisk tillgång från en av världens största elektroniktillverkare, konsumenterna kan njuta av korrelationen mellan Samsungs produkter och SmartThings integrering av dessa objekt.

Det är inte svårt att tänka sig att styra och övervaka ett stort antal smarta hushållsartiklar från Samsung, t.ex. tv-apparater, kylskåp, diskmaskiner, spisar, mikrovågsugnar, tvättmaskiner etc., utöver att bara sätta på och stänga av dem.

Argumentet från VeraLite kommer förstås i form av ”det är en onödig tjänst.”

vlite_product

Som i, hur mycket tid sparas egentligen om du kan sätta igång en diskmaskin från kontoret jämfört med att trycka på en knapp när du kommer hem eller innan du åker, och litar du verkligen inte tillräckligt mycket på din familj för att du alltid måste veta när en kylskåpsdörr öppnas?

VeraLite har valt att inte utöka sina produkter, utan att fullända de tjänster som vi erbjuder nu.

Det finns för- och nackdelar med båda sakerna. SmartThings startpaket är till exempel trevligt, men det innebär också att man sätter upp påträngande sensorer över hela huset. Även VeraLite är mycket användarvänlig, men den är något begränsad till de typer av enheter den kan styra (mestadels bara termostater, lås och glödlampor från och med nu.)

För potentialen föreslår vi SmartThings Hub, men för det praktiska är VeraLite överlägsen (se här för prissättning).

UPPDATERING#1: Det finns en ny ”Vera” på horisonten. Inga detaljer ännu, men jag håller er underrättade så snart jag får detaljerna. För tillfället har VeraLite sänkts i pris. Detta upphäver effektivt prisskillnaden mellan SmartThings vs VeraLite.

UPPDATERING #2: Samsung SmartThings Hub, 2nd Generation SmartThings 2.0 Hub har släppts med några anmärkningsvärda förbättringar. Bluetooth är nu ett kompatibelt kommunikationsprotokoll.

SmartThings har nu en enkel integration med populära WeMo-produkter och Amazon Echo, för att nämna några. Som alltid utnyttjar SmartThings IFTTT-automatisering så i takt med att populariteten och antalet ”recept” ökar, expanderar SmartThings användningsområde i enlighet med detta.

För mer information om båda dessa hubbar kan du läsa min fullständiga recension av SmartThings Hub här samt min syn på VeraLite-styrenheten.

Stilt fast? Ta vår Hub Finder Quiz!

Patrick Sinclair är en nörd; gör inga misstag om det. Han driver All Home Robotics på sin fritid så att han inte behöver tänka på sin deprimerande arbetsplats och det ger honom en ursäkt för att köpa dyra prylar att recensera!