Articles

Säger stora morrhår något om en katt?

Q.

Min nya katt har mycket stora morrhår – betyder det något?

A.

Vi känner alla till det gamla talesättet ”Kattens mjau”, men det finns även ett annat talesätt som heter ”Kattens morrhår”, vilket betyder perfektion eller förstklassig. Jag tror att det beskriver hur de flesta av oss känner för våra katter. Stora morrhår är inte ovanligt, särskilt på en stor katt, och inget att oroa sig för om de inte hamnar på fel ställe, vilket hände min katt Muriel.

En dag efter att jag skurit upp några kattgodis till Muriel märkte jag att två av hennes morrhår var kortare än de andra – de såg ut som om de hade brutits av. Viskar växer, så jag blev inte orolig, men jag var nyfiken. Nästa gång jag tog fram saxen för att klippa upp lite godis såg jag att Muriel var så upphetsad att hon, och hennes morrhår, hade lagt sig precis bredvid godiset. Jag insåg att jag måste ha råkat klippa hennes morrhår av misstag förra gången! Nu måste hon vänta tålmodigt på golvet när jag skär upp hennes godis.

Jag har läst att morrhår också kallas taktilt hår och finns också på kinderna, hakan, runt ögonen och på baksidan av deras ben runt tassarna. De är tjockare än andra hårstrån och har en tunn flexibel spets. De flesta katter har inget stort behov av dem under dagen men på natten hjälper de dem att navigera när synen är begränsad. Jag har fått veta att de också kan förstärka de andra sinnena.

Jag vet att morrhår kan indikera humör. Om de är framskjutna kan det betyda aggression. Om de ligger bakåt kan din kisse vara rädd. Jag tror inte att det finns några vetenskapliga bevis för att en katt använder sina morrhår för att se om hon kan klämma sig igenom ett hål (goda nyheter för möss), men de verkar vara ett mycket behändigt verktyg.

Katters morrhår är bara en av de många saker som är utmärkande och underbara hos våra kattvänner.

Vid: Jeanne Adlon

Bild via Nneirda/.com

Dela: