Articles

8 saker att veta om Uzbekistans historia och kultur innan du åker dit

Centralasien är en region som har hållit sina hemligheter hemliga i århundraden och vissa länder, som Uzbekistan, har inte velat öppna sig för världen förrän helt nyligen. Några hängivna resenärer har hittat till ”Stans”, men utöver landets namn och status som en tidigare del av Sovjetunionen har de flesta inte mycket kunskap om länderna i denna region. Om du börjar fundera på en resa till Uzbekistan bör du absolut göra det, men här är vad du bör veta innan du besöker landet.

Uzbekistan i sig är en modern uppfinning.

Foto: eranicle/

Det vill säga, begreppet Uzbekistan existerade inte ens för hundra år sedan. Den uzbekiska socialistiska sovjetrepubliken skapades 1925. Innan dess fanns det diverse sovjetkontrollerade socialistiska sovjetrepubliker. Dessa bildades av tidigare geopolitiska stater, däribland emiratet Buchara, khanatet Khiva och guberniya Turkestan – en del av det ryska imperiet. Före dessa bildningar levde centralasiaterna i bosättningar och som en del av nomadiska stammar som styrdes av khaner, emirer och kejsare. Människor rörde sig i regionen utan att ta hänsyn till gränser som vi tänker på dem idag.

Uzbekistan är inte bara ”uzbekernas land”.

Foto: Andrey N Bannov/

I de länder som nu kallas Uzbekistan har olika etniska grupper levt i århundraden – tadzjiker, kirgizer, uigurer, karakalpaks, turkmener, afghaner med flera. I den östra delen av landet, särskilt i Buchara och Samarkand, kommer majoriteten av befolkningen att identifiera sig som etniska tadzjiker. Deras dialekt av persiska talas allmänt där, liksom i staden Ferghana i landets yttersta öster. I Uzbekistans västra del finns en märkbar autonom region, Republiken Karakalpakstan, där man talar ett språk som liknar kazakiska. Andra nationaliteter, såsom turkmeniska, kazakiska och uiguriska, har också en stark närvaro i olika regioner.

Dessa influenser och deras samverkan med uzbekisk tradition har skapat en distinkt estetik, mat och sedvänjor. Till exempel är den khorezmiska lazgi-dansen (till exempel surnay lazgi till musik där surnay-mässingsinstrumentet förekommer flitigt) lätt att urskilja från andra danser med sin ljusa dräkt med fjäderhatt och energiska rörelser. Bukharas gamla tradition av Shashmaqam-musik är framträdande, liksom dess persiska rötter.

Samarkand är känt för sin patir, en typ av upphöjt bröd som görs med animaliskt fett eller smör. Även andra nationaliteter flyttade eller bosatte sig i Uzbekistan under det senaste århundradet, till exempel ryssar, koreaner, georgier, armenier, polacker, ukrainare och greker. Ett överraskande exempel är att du på ett museum i Khiva kan lära dig mer om tyska mennoniter som bodde i Khorezm på 1800- och 1900-talet. Där finns föremål som de kan ha använt eller tillverkat och information om hur och varför de bosatte sig i byn Oq-machit (”vit moské”).

Den kulturella blandningen innebär att det finns många olika kök.

Foto: Sun_Shine/

På grund av den sovjetiska praxisen med frivilliga och påtvingade omflyttningar av människor från deras ursprungsorter, möts mat från olika etniska grupper ibland på ett och samma bord i Uzbekistan. Tatarisk belish (liten vän kött- och potatispaj) och chebureki (platta, friterade degfickor med köttfärs) äts av alla med lika stor entusiasm. Koreanska, numera lokala, markavcha (lätt marinerad strimlad morot), pigodi (ångade bullar) och kuksi (kall buljong med nudlar och grönsaker) är typiska snabbmatsrätter. Du kan provalagmanFoto: MehmetO/

Gästfrihet är ett drag i hela Centralasien, och uzbeker är stolta över att föra det vidare från generation till generation. Du kan bli inbjuden till någons hus för en måltid eller erbjudas vägbeskrivning av en främling som ser att du ser vilse ut. Människor som bor i Uzbekistan är fast beslutna att se till att du har det bra, vilket kan ta många olika former, från att erbjuda dig råd till en drink vodka. Om det slutar med att du äter hemma hos någon ska du vara beredd på att det serveras mat mycket entusiastiskt och ofta. För att se till att din värd förstår att du verkligen är mätt, lämna lite på din tallrik. Det är också bra att dyka upp med något till bordet – godis eller efterrätt att dela med sig av gör susen. Ta inte med alkohol, även om du har sett din värd dricka, eftersom de kan vara försiktiga med att göra det när familjen är närvarande.

Den lokala tolkningen av islam är moderat.

Foto: MehmetO/

Mer och mer människor praktiserar aktivt islam, men det finns fortfarande många som går till bön på fredagen och tar en drink på lördagen. Som utlänningar förväntas man inte hålla benen, armarna eller huvudet täckta om man inte besöker en faktisk fungerande moské. I turistområden kommer du förmodligen inte att chocka någon genom att bära dina vanliga kläder. I andra delar av landet, beroende på hur lantligt det är, kommer det att vara typiskt för både män och kvinnor att klä sig på den blygsamma sidan. Det är också värt att komma ihåg att de människor som bodde i denna del av världen historiskt sett hade olika typer av trosuppfattningar – zoroastrism, buddhism och hinduism är några viktiga religioner som fanns före islam. Även när större delen av befolkningen blev muslimsk fanns det judar på platser som Bukhara och kristna när ryssarna började bosätta sig i Centralasien.

Amir Timur är den utvalda hjälten.

Foto: Nixy Jungle/

Du kan inte besöka Tasjkent utan att stöta på en staty av Tamerlane på en häst. Efter självständigheten valdes Amir Timur som en historisk figur som skulle hjälpa till att forma den nyskapade uzbekiska nationella identiteten. Erövrarens beskydd av konst och vetenskap betonas starkt. När han gjorde Samarkand till huvudstad i sitt imperium, säger legenden att han beordrade att de bästa arkitekterna och byggarna skulle hämtas in från alla hans erövrade länder för att uppföra stadens nya byggnader. Staden Shakhrisabz är mest känd för att vara härskarens hemstad och där Tamerlane beordrade byggandet av Oqsaroy, ett monumentalt palats, år 1380.

USSR dröjer sig kvar.

Foto: Polina LVT/

Även när Uzbekistan gör sitt yttersta för att skaka av sig Sovjetunionen är det möjligt att känna en slags nostalgi för den tiden. Du kan fånga sovjetiska prydnadsföremål eller serviser på loppmarknader, i folks hem och på de mest fashionabla kaféerna. Om du gillar brutalistiska eller bara vanliga betongbyggnader finns det fantastisk arkitektur att se i Tasjkent. Det statliga historiska museet, tidigare Leninmuseet, och Druzby Narodov-palatset (Nationernas vänskapspalats) är utmärkta exempel. Om du går längs Navoi, Shota Rostaveli eller Oqqorgon (tidigare Novomoskovskaya) gatan, håll utkik efter de fyra- till femvåningshus från Stalintiden med intrikata fasaddekorationer. Många av byggnaderna innehåller centralasiatiska dekorativa traditioner – mönster, mosaik och ganchristningar.

Usbeker älskar att köpa lokalt, och du bör ta med dig en bit av landet hem.

Foto: Iryna Hromotska/

Dagens ”handgjorda” boom saknar motstycke i landets moderna historia. I Sovjetunionen fick hantverkare inte utöva sin konst privat, utan endast i specialiserade verkstäder. I en bredare skala uppmuntrades inte traditionellt hantverk. Detta ledde till en nedgång för folkkonsten. Det är egentligen först under de senaste 15 åren som Uzbekistan har upplevt en verklig renässans för etniskt inspirerat mode och hantverk, som silkestillverkning, broderi, keramik, träsnideri och så vidare. Uzbekerna visar ofta stor uppskattning för traditioner och har hittat oändliga sätt att blanda dem med moderna metoder. Ett av de populära lokala märkena som har gjort detta i åratal är Kanishka. Varor som tillverkas i Uzbekistan har inte bara mer kulturell prägel, de är också billigare. De renodlade, äkta lädervarorna i The Black Quail-butikerna är ett bra pris för kvaliteten. Som deras slogan ”Born in Uzbekistan” antyder, kommer det mesta av deras läder från landet, samt designas och förvandlas till plånböcker, plånböcker, portmonnäer, väskor, accessoarer och mycket mer.

Mer som detta