Articles

Virtuell verklighet dejting: Hur'är det att gå ut med någon på nätet?

Onlinedating har funnits i mer än 20 år, men för det mesta har målet varit att så småningom träffa din nya älskare ansikte mot ansikte. Virtuell verklighet (VR) kan ändra på det.

Från Match.com, som lanserades 1995, har idén om att träffa och chatta med någon i ett digitalt rum spridit sig till Facebook, Second Life och appar som Tinder.

Med VR på väg att bli myndig är vi på väg att upptäcka vad som händer när du kombinerar de två. Detta är dejting där en version av dig kan tillbringa tid i samma virtuella rum som ditt kärleksintresse, men utan att fysiskt vara där alls.

Under skillnad från att chatta med någon på Tinder men aldrig träffas, skulle det kunna kännas väldigt, väldigt verkligt.

Begynnandet av VR immersive dating

Underhållningsbranschen försöker redan att kapitalisera på idén om VR och romantik.

Det finns en rad shower och appar som visar hur den här tekniken skapar nya idéer kring dejting.

Facebook har lanserat en show som heter Virtually Dating, en version av en blind date med hjälp av VR-teknik.

Det är en märklig blandning, eftersom personerna befinner sig fysiskt i samma utrymme men bara kan se varandra och interagera i VR.

Kroppsscanningen har också problem som gör att deras avatars lemmar kan göra konstiga saker, som att armarna går rakt igenom kropparna.

Loading

För dem som kämpar med dejting helt och hållet erbjuder en annan app för HTC Vive uppslukande dejtinglektioner.

Dating Lessons försöker coacha dig i saker som kroppsspråk och vad du ska säga på en dejt, även om spelet har kritiserats för att vara sexistiskt.

An image from a VR romance coaching app, Dating Lessons.
En bild från Dating Lessons, utvecklat av Cerevrum Inc. (

Cerevrum Inc

)

Ett japanskt spelföretag som befinner sig ännu längre bort från verkligheten erbjuder enligt uppgift männen chansen att gifta sig med sin animefavorit i ett riktigt kapell där fysiska förnimmelser, som till exempel kyssar, imiteras med hjälp av rekvisita medan brudgummen utför handlingarna i VR.

Loading

Vart leder allt detta?

Den effekt VR-dating kan ha på vår sociala struktur är fortfarande okänd, men forskning om nätdejting ger en fingervisning om dess möjliga påverkan.

I en nyligen genomförd studie av forskare vid West Virginia University och University of Illinois undersöktes hur framgångsrik den första fysiska dejten var efter första kontakten via nätdejting.

I många fall skedde en nedgång i attraktionskraften efter den första personliga träffen, trots tidigare gynnsamma interaktioner på nätet.

Detta ”mildrades” dock av mängden onlinekommunikation före mötet, vilket tyder på att ju högre denna var, desto lägre var desillusionen vid den faktiska kontakten.

Kulle VR och den uppslukande närvaro den erbjuder kunna göra denna process ännu mer framgångsrik? Det är möjligt.

En VR-date kan bli en mer intensiv och personlig upplevelse. Att gå från skärm till VR framkallar ”närvaro” – känslan av att faktiskt befinna sig i själva det virtuella rummet.

Framsteg inom sexrelaterad teknik ger trots allt redan möjlighet för ett par i VR att delta i en fysiskt-sexuell upplevelse.

Det är också möjligt att ”den andra personen” i framtiden kanske inte är verklig utan bara en datorgenererad avatar.

Hursomhelst är två saker säkra: VR-dating är här för att stanna, och det kommer att förändra vårt sätt att dejta.

David Evans Bailey är doktorand i virtuell verklighet vid Auckland University of Technology.

Ursprungligen publicerat i The Conversation

.