Articles

Virginias generalförsamling utökar lagen om hämndporr till att omfatta falska nakenbilder

RICHMOND, Va. – Virginias generalförsamling antog ett lagförslag för att utöka lagen om hämndporr till att omfatta realistiska falska bilder.

I 2014 förbjöd Virginia spridning av explicita foton eller videoklipp utan samtycke från den person som syns på bilderna. Bilderna kan ursprungligen ha delats i samförstånd mellan båda parter, men i fall av hämndporr läggs de ut på nätet av personer som försöker skämma ut offret.

”De lägger ut dem på en webbplats med avsikt att tvinga, trakassera eller illvilligt skada dessa personer”, säger Del. Marcus B. Simon, D-Fairfax.

Simon lade fram HB 2678 för att skydda offren för en ny trend som kallas ”deepfakes”. Dessa realistiskt fabricerade bilder och videor blir allt vanligare i takt med att modern programvara utvecklas och sociala medier skapar enklare tillgång till bilder.

”Numera behöver du inte ens ha sådana bilder – av personen – i din ägo … allt du behöver ha är bilder av deras ansikte”, sade Simon. ”Man kan använda artificiell intelligens för att svepa in det på kroppen.”

Runt 10 miljoner amerikaner har hotats av eller blivit offer för hämndporr. Kvinnor löper dubbelt så stor risk att bli hotade som män, enligt en studie från 2016 av Data and Society Research Institute.

”Den olovliga spridningen av intima bilder eller videor är inte bara förödmjukande för offren, utan kan också ha betydande känslomässiga, psykologiska och till och med ekonomiska konsekvenser”, sade Simon.

Relaterat:

I en studie från Cyber Civil Rights Initiative från 2015 uppgav 51 procent av offren för hämndporr att de hade övervägt att begå självmord, och 39 procent sade att brottet påverkade deras karriär och yrkesliv. Nittio procent av offren är enligt samma grupp kvinnor.

Lagar om hämndporr finns nu i 41 delstater och Washington D.C., men enligt Simons team är HB 2678 ”en av de första i sitt slag i landet”.

Lagförslaget lägger till ett språk till befintlig lag som innefattar skydd för offren när deras bild används i skapandet, anpassningen eller modifieringen av en video eller bild. Överträdare av lagen kan åtalas för en klass 1-förseelse, vilket ger ett straff på upp till ett års fängelse och 2 500 dollar i böter.

”Deepfakes är ännu ett ondskefullt verktyg som används för att trakassera och terrorisera individer, som oftast är kvinnor”, sade Simon.

Om guvernören undertecknar lagförslaget om cybertrakasserier med ”deepfake” kommer det att träda i kraft den 1 juli.

Från Caitlin Morris
Capital News Service