Articles

Varför är valpar så dyra just nu?

Covid-19 har haft en djupgående effekt på valpmarknaden i Storbritannien. Med många människor (särskilt de som lever ensamma) som söker efter sällskap som kan låsas in har priserna på nya valpar oundvikligen skjutit i höjden, och vissa valpar säljs nu för upp till hela 3 000 pund, eller ännu mer för mer efterfrågade raser.

Var försiktig med vem du köper från

Om du själv funderar på att köpa en valp kanske du, helt förståeligt nog, blir avskräckt av den enorma prislapp som valparna bär på nuförtiden. Dessutom kan du stöta på skrupellösa uppfödare som försöker dra nytta av pandemin genom att sälja hundar via så kallade valpfarmer.

Dessa är kommersiella hunduppfödningsanläggningar där hundar föds upp mycket snabbt och ofta under dåliga förhållanden. När valparna väl är födda tas de bort från sina mödrar så snabbt som möjligt för att göra en snabb vinst. Tyvärr är det inte bara traumatiskt för valparna att ta bort hundarna från sina mödrar vid så tidig ålder, utan det är också utmattande för mamman och kan leda till beteendeproblem hos både valparna och föräldradjuret.

En stor röd flagga att hålla utkik efter när man undersöker uppfödare är om uppfödaren låter dig komma hem till dem för att se valpen eller inte. Seriösa valpsäljare bjuder in dig hem för att välja din nya valp, medan valpfarmsförsäljare kommer att be att få träffa dig på en offentlig plats som ett kafé, eller ännu värre, försöka skicka dig en valp via en kurir, något som är mycket upprörande för djuret.

En valp är för livet

Även om det kanske inte verkar så just nu kommer saker och ting att återgå till det normala så småningom, och du måste se till att din valp när de gör det fortfarande får den kärlek och uppmärksamhet den behöver för att få ett lyckligt liv.

Om du arbetar hemifrån varje dag nu, men kommer att gå tillbaka till att arbeta fem dagar i veckan på ett kontor nästa år, kommer din valp att vara ensam hela dagarna och drabbas av separationsångest, tristess och ensamhet till följd av detta. Tänk på detta när du överväger att köpa en ny valp!

Räddningshundar behöver också ett hem

Att ta emot ett räddningsdjur kan ge en hund eller valp som inte har fått den bästa starten i livet en andra chans, och samtidigt ge dig den följeslagare du vill ha. Dessa hundar kan kräva lite extra tid och uppmärksamhet, men kommer att belöna dig tiofaldigt med kärlek och tillgivenhet för att du har förändrat deras liv till det bättre. Du kan ta reda på vilka räddningshundar som finns i din närhet genom att använda RSPCA:s webbplats.

Oavsett om du adopterar en räddningshund och förändrar dess liv eller om du köper en valp från en välrenommerad uppfödare, kommer du snabbt att bli mycket fäst vid ditt nya husdjur och du kommer naturligtvis att vilja ta hand om det på bästa möjliga sätt.