Articles

Varför är pruttar roliga?

Redaktörens anmärkning: mobbning är aldrig okej. Om du har gjort allt du kan för att lösa situationen och ingenting har fungerat, eller om någon är i omedelbar fara, kan du hitta hjälp och resurser på stopbullying.gov.

Om du läser det här är det troligt att du har stött på en mobbare. Antingen blev du mobbad som barn, såg någon bli mobbad eller har själv varit mobbad. Det är den sortens saker som stannar kvar hos en. Den sortens saker som får dig att undra: ”Varför just jag? Varför den där ungen? Eller senare, som förälder, varför mitt barn?

Så varför blir vissa barn måltavlor för mobbning? Och hur eskalerar det med tiden?

Det visar sig att humor kan ha mycket att göra med det. Janet Gibson, en kognitiv psykolog som studerar humor vid Grinnell College, förklarar hur det kan hjälpa barn att förstå varandra om de lär sig olika typer av komik, från slapstick till deadpan, och varför forskare studerar humor som ett sätt att minska mobbning i skolorna.

De är roliga – eller åtminstone försöker de vara det. I motsats till vad många tror, säger Gibson, ”är mobbaren inte någon isolerad person som inte har några vänner och som tar till våld och slår folk – de är ofta mycket populära”. Dessutom konstaterar Gibson att i en undersökning bland sju- till åttaåringar svarade majoriteten på frågan om vad de gillade mest med klassens mobbare att det var deras ”humor” som gjorde dem populära.

Och vad är det för slags humor som åttaåriga komiker är inställda på? Tänk på en vanlig tecknad film för barn: Unga barn dras ofta till mer ”aggressiv” humor som slapstick eller ”toaletthumor” (pruttskämt). Gibson är snabb att påpeka att ”naturligtvis är inte alla människor som gillar fysisk komedi mobbare, men det hjälper att förstå att den här typen av humor kan vara ett socialt verktyg för en mobbare som kanske saknar andra sociala verktyg.”

Visst, det är lågmält, men alla är kritiker, eller hur? Vilket för oss till nästa överraskande resultat…

Unga barn är inte nödvändigtvis måltavlor för att de ser annorlunda ut eller har ett annat funktionshinder…

Istället fann forskarna att barnen ofta blev ”utpekade” för att de inte hade samma humor.

Vitsar är också bedrägligt komplicerade, kognitivt sett. ”Det är svårt för en sexåring att bearbeta de kognitiva, sociala och känslomässiga saker som pågår inom det 30 sekunder långa fönstret för ett skämt”, förklarar Gibson. För att ytterligare komplicera saker och ting har barn inom autismspektrumet, som kommer från olika kulturer eller som helt enkelt inte konsumerar samma typ av media (tecknade serier till exempel), kanske inte samma referenspunkter för humor som andra barn. Blyga barn kanske inte vill dra till sig uppmärksamhet genom att skratta högt, även om de tycker att ett skämt är roligt.

Oavsett orsaken är resultatet detsamma. Måltavlor för mobbning är mindre benägna att skratta åt det som de andra barnen skrattar åt: nämligen mobbarens skämt.

Plötsligt ser mobbaren sig själv som ett offer

”När mobbaren berättar ett skämt på sitt aggressiva sätt och ett visst barn inte tycker att det är roligt, ser de det som aggression”, säger Gibson. ”Barnet reagerar antingen aggressivt eller med rädsla, vilket gör mobbaren upprörd eftersom deras försök att berätta ett skämt har misslyckats.” Mobbarens känsla av avvisande och måltavlans känsla av att vara ett offer kan sedan eskalera till ett mer aggressivt beteende. Nu är två barn arga, ingen skrattar och det är mer sannolikt att cykeln fortsätter.

Så, hur kan vuxna hjälpa till att bryta cykeln?

Du kan lära barnen varför pruttar är roliga. ”Det finns faktiskt en del forskning som görs i skolor där man hjälper små barn att förstå ”Vad är humor?” ”Hur kan vi avgöra när något är allvarligt respektive roligt?””

Vi måste vara tydliga. Gibson säger inte nödvändigtvis att vi ska lära barnen att ”skratta bort” sina mobbare. Men att lära sig om humor är ytterligare en färdighet som föräldrar och lärare kan lägga till i alla barns sociala verktyg för att hjälpa dem att bli mer anpassningsbara och motståndskraftiga i situationer som de kanske inte förstår. Finns det någon forskning som stöder studier av The Three Stooges i skolan? Då lyssnar vi gärna.