Articles

Vad kan vi lära oss av Minnesota Vikings OTAs?

Organiserade lagaktiviteter, i vardagligt tal kända som OTAs, börjar den här veckan för Minnesota Vikings när de fortsätter sitt 2019 års lågsäsongsprogram.

Detta kommer att vara första gången vi får en titt på de flesta i laget i uniform, vilket ger en potentiell tidig glimt av Vikings planer för den ordinarie säsongen.

Och även om OTAs är en tid för experiment inför träningslägret finns det fortfarande observationer att göra som kan ge ett prov på beslutsfattarnas tankesätt. Här är några saker att hålla utkik efter.

Vad är statusen för flera skadade pass rushers?

Vikings går in i OTAs med statusen för tre unga defensiva linjemän uppe i luften. Tashawn Bower sågs före draften med en känga på vänster fot som påverkade hans deltagande i offseason-träningarna. Bower, som går in i ett kontraktsår, kommer att behöva prestera bra för att sticka ut i ett trångt defensivt slutarrum.

Han är dock inte ensam, eftersom andraårsspelarna Ade Aruna och Hercules Mata’afa försöker återvända från korsbandsskador för att konkurrera på kanten. Aruna, som valdes i sjätte rundan 2018, ådrog sig sin skada i en försäsongsmatch i augusti, medan den icke-designade Mata’afa gick sönder under OTAs i juni förra året. Båda bör vara på väg att spela under försäsongen, även om Mata’afa har haft ett par extra månader på sig att återhämta sig.

Mellan Bower, Aruna och Mata’afa finns det kanske bara plats för en – om någon – på 53-mannalistan. Den som kommer tillbaka till 100 procent snabbast kan ha ett innerspår.

Vem är i förarsätet på wide receiver?

Det finns väldigt lite avgjort på wide receiver utöver det faktum att Stefon Diggs och Adam Thielen kommer att vara med i laget under en lång tid. Chad Beebe kan mycket väl vara den föredragna nr 3 wideout efter att ha sett sin upphöjning från practice squad till laget i mitten av säsongen 2018, i kombination med att Laquon Treadwell delvis blev utfasad ur offensiven under Kevin Stefanski i slutet av året.

Den andraåriga snabbläsaren Jeff Badet har redan haft att göra med en uppenbar skada, som höll honom borta från rookie minilägret. Veteranförvärvet Jordan Taylor kommer från flera höftoperationer. Brandon Zylstra var med i laget för ett år sedan, men såg bara sparsamt till spel under den ordinarie säsongen. Ingen av dessa tre bör betraktas som en självklarhet, trots deras erfarenhet.

Det lämnar de fyra nykomlingarna med stora möjligheter att göra en insats. Dillon Mitchell och Olabisi Johnson draftades i den sjunde rundan. Davion Davis och Alexander Hollins plockades upp i undrafted free agency. Alla fyra verkar vara på relativt lika villkor när de går in i sina första träningar med hela laget.

Med all sannolikhet kommer Vikings att fylla mottagarplatserna 3-6 med en blandning av veteraner och rookies, men det finns knappast några garantier för vilka namn som kommer att ta dessa platser.

Har man anställt en sparkcoach?

Enligt huvudtränaren Mike Zimmer ”jobbar Vikings på” att anställa en kicking coach – kanske ett försök att lösa de kickingproblem som har plågat franchise sedan Zimmer anlände.

Dan Bailey är lagets fjärde placekicker sedan 2016, efter Blair Walsh, Kai Forbath och Daniel Carlson. Medan 31-åringen kanske behöver mindre teknisk undervisning än en rookie – som Carlson förra året – skulle en sparkcoach kunna ägna större uppmärksamhet åt snaps- och holdingverksamheten, som kan vara i förändring med sjunde rundans draftval Austin Cutting i position att konkurrera med Kevin McDermott om flygvapnet tillåter honom att spela i NFL.

Den nya specialteamkoordinatorn Marwan Maalouf kommer redan att ha mycket att göra för att lära sig mer om lagets personal och att bli bekväm med att sköta de andra sex specialteamenheterna. Vikings har sagt att förbättring av specialteamen kommer att vara ett fokus under 2019.

Var spelar killarna på den offensiva linjen?

Likt tidigare år bör det bli en stadig karusell på den offensiva linjen när Vikings mäter bekvämlighetsnivån hos förstarundedraftvalet Garrett Bradbury på flera olika positioner.

Bradbury var förmodligen uttagen som center, men Vikings har inte offentligt åtagit sig att behålla honom på den positionen. Pat Elflein kommer troligen fortfarande att få se snaps på center – hans startroll de två föregående säsongerna – medan Bradbury kan glida över till vänster guard ibland under OTAs.

Fjärtrundsplock Dru Samia formas som en konkurrent på höger guard med veteranen Josh Kline, men det skulle inte vara förvånande att se honom på vänster sida också. Dakota Dozier, Brett Jones och Danny Isidora kommer troligen att vara in och ut i det andra laget.

De flesta av de största frågorna verkar vara på innermittfältet. Den enda tackle vars position kan vara i luften skulle vara Aviante Collins (riven biceps), som missade större delen av förra säsongen. Han är listad som tackle på lagets hemsida.

Riley Reiff ryktades vara en kandidat till att byta till guard, men det kan ha varit en rökridå inför draften.

Kommer Kyle Sloter att få arbete med andra laget?

Vi bör få en tidig indikation på om Vikings har för avsikt att ge quarterbacken Kyle Sloter en ren chans till backupjobbet. Sean Mannion togs in som en konkurrerande backup, men hans meritförteckning för den ordinarie säsongen är ungefär lika sparsam som Sloters, eftersom han bara har gjort en enda start i karriären i Los Angeles Rams.

Sloter har naturligtvis aldrig spelat under den ordinarie säsongen, men hans lysande prestationer under försäsongen har gjort honom till en favorit bland fansen. Han har dock ännu inte bevisat sig själv, förutom att han briljerade mot andra- och tredjespelare i slutet av uppvisningsmatcherna, och han visade inte samma nivå av konsistens under träningslägrets övningar.

Om Mannion och Sloter alternerar som nummer ett. 2-reps på OTAs, kan det signalera en träningslägerkonkurrens.

Sam Ekstrom

Sam Ekstrom

Sam Ekstrom är en Zone Coverage personalskribent och podcaster i sitt sjätte år som täcker Minnesota Vikings och Minnesota Golden Gophers herrbasketbollslag. Efter att ha flyttat till Twin Cities 2014 började Sam arbeta som radiotekniker, producent och värd för ”Sports Radio 105 The Ticket”, där Zone Coverage först bildades. Han växte upp i Vermillion, S.D. och hejade på USD Coyotes (inte SDSU) och tog examen från Dordt (inte ”dork”) University i Sioux Center, Iowa.

Alla artiklar