Articles

UXE: Vad är en UX-ingenjör?

Ultimate Xylophone engineer? Det är väl det du menar när du säger UX-ingenjör (UXE)? Vi skojar naturligtvis. En xylofon är inte det första man tänker på när man hör UX-ingenjör. Men vad exakt är det första? Vad är en UX-ingenjör? Och kan Devmountain hjälpa dig med dina UX-designkunskaper som förberedelse för att fullfölja UX-relaterade mål?

Om du har grävt runt bland jobbannonser har du kanske lagt märke till en hel del möjligheter för denna mystiska UX-ingenjör. Teknikföretag verkar alltså leta efter UXE-ingenjörer, men de faktiska detaljerna i tjänsten verkar också skilja sig åt från plats till plats.

Vissa företag kanske kräver en tung front-end-utvecklarkompetens, medan andra organisationer kanske vill ha en bra blandning av UX-ingenjörskompetens över hela stacken.

Låt oss ta en närmare titt på vad en UXE är, vad de gör och vad som krävs för att bli en.

Vad är en UX-ingenjör?

En UX-ingenjör (UX= användarupplevelse) är vanligtvis en front-end-ingenjör som arbetar i ett designteam och underlättar samarbetet mellan teknik och design. UX-ingenjörer förenar tekniskt kunnande och designestetik. De samarbetar med programmerare, forskare, designers med flera för att konceptualisera och leverera en effektiv användarupplevelse.

En UX-ingenjör har ofta en front-end-ingenjörs färdigheter, men också arbetslivskunskap om UX-designprinciper. Låt dig dock inte förväxlas; en UX-ingenjör är inte en UX-designer.

Skillnaden mellan de två är att en UX-designer är mer involverad i användarundersökningar och ser till att de har övervägt produktens utseende och känsla innan de faktiskt börjar designa. De oroar sig för saker som färgpaletter, typsnitt och ikoner.

Och på Devmountain kan du lära dig UX-design på 13 veckor på heltid eller 16 veckor på deltid.

Vad gör en UX-ingenjör?

I allmänhet är UX-ingenjörens roll att hjälpa till med att bygga upp designsystem – uppsättningen av tillgångar och riktlinjer som förmedlar identiteten inom flaggskeppsprodukter och applikationer. Dessa designsystem kan bestå av tre delar: stilguide, designspråk och komponentbibliotek. Inom var och en av dessa sektioner kommer UX-ingenjören att ha en uppsättning färdigheter som hjälper till att uppfylla ansvarsområdena.

Mer om designsystem

I designspråket har du de visuella designtillgångarna och varumärkesriktlinjerna som färgpalett, typografisk skala, animationsbibliotek och riktlinjer för tillgänglighet. Under komponentbiblioteket har du de kodade komponenterna som byggs med hjälp av CSS, HTML och JavaScript. I stilguiden har du den faktiska webbplatsen som kapslar in komponentbiblioteket och designspråket.

Vad detta kokar ner till

I slutändan är en UX-ingenjör en översättare. Även om deras roll kan variera från företag till företag är de viktigaste ansvarsområdena som många UXE:s delar följande:

 • Transformera designspråket till ett komponentbibliotek, kodat i ett ramverk eller bibliotek
 • Föreslå antagandet av designsystemet i hela organisationen
 • Förvandla låg-fidelitetsdesign till hög-fidelitetsdesign.fidelity-prototyper med hjälp av komponentbiblioteket
 • Förbättra kommunikationen och samarbetet mellan teknik- och designteamen
 • Bygg upp webbplatsen med stilguide för designsystemet

Hur man blir UX-ingenjör

What Is a UX Engineer?

Om du är intresserad av att bli UX-ingenjör, kan du fokusera på färdigheter i front-end-utveckling tillsammans med kunskap om användarupplevelse. Även om kraven för en UXE varierar från företag till företag finns det vissa färdigheter som du bör överväga för din arsenal.

 • Kunskaper i användargränssnittsdesign som Sketch, Adobe Creative Suite och Figma
 • Erfarenhet av HTML, CSS och JavaScript
 • Erfarenhet av verktyg för preprocessor för CSS
 • Erfarenhet av byggverktyg, t.ex. Webpack eller Gulp
 • Erfarenhet av programmering med responsiv design
 • Erfarenhet av testning och felsökning
 • Förståelse för designmönster
 • Erfarenhet av versionshantering
 • Förståelse för paket- och beroendehanterare, som npm och Yarn

Den andra viktiga kompetensen för UX-ingenjörer som du kanske vill utveckla är kommunikation, problemlösning och proaktivitet. Eftersom UX-ingenjörer kan arbeta med designteamet, ingenjörsteamet och produktledningen måste de kunna ha självständighet över sitt arbete samtidigt som de kan arbeta bra med flera team.

Här är en lista över UX-böcker att börja med.

Hur du kan börja lära dig

Om du någonsin har känt dig som hjärnan från en tekniskt kunnig mamma och en konstnärlig pappa, men inte vetat vart du ska ta vägen med din begåvning, kan användarupplevelsesteknik eller design vara det rätta för dig. Du kan gifta din kärlek till de tekniska aspekterna av utveckling med design samtidigt som du skapar fantastiska saker. Och du kan börja med Devmountain’s 13 veckors kurs i UX-design.