Articles

USTVNow rekommenderar inte längre Kodi och skickar juridiska hot mot TVAddons

USTVNow är en laglig videostreamingtjänst som tillhandahåller TV för ”amerikansk militär och amerikanska medborgare utomlands”.”

Plattformen är också populär bland tittare utanför dessa grupper, och många av dem får tillgång till tjänsten med hjälp av de bekväma Koditillägg från tredje part som är utformade för uppgiften.

Under de senaste veckorna har det dock uppstått en hel del förvirring kring användningen av Koditillägg med USTVNow-tjänsten.

Ett särskilt USTVNow-tillägg har främjats av eller gjorts tillgängligt från minst två officiella/semi-officiella platser – det egentliga Kodi-teamets arkiv (där det finns kvar idag) och en sida på den inofficiella Koditilläggsresursen TVAddons. Denna har nu tagits bort av skäl som vi kommer att förklara inom kort, men först lite bakgrund.

USTVNow Kodi Add-ons Have been Flaky for a While

Under många månader har användare av USTVNow som använder ett Kodi add-on för att få tillgång till tjänsten klagat högljutt via Twitter över att kompatibiliteten är dålig och att felen är utbredda.

I februari klagade till exempel en användare i en elektronikbutik (Hydra Electronics) över att efter att ha lämnat in ett klagomål till USTVNow skickade streamingtjänsten honom tillbaka till Kodi-teamet för att åtgärda problemet, eftersom det är de som tillhandahåller tilläggsmodulen.

Sedan dess har det kommit många andra klagomål men den 30 juli svarade USTVNow och rekommenderade tydligt tillägget som finns på Kodi.tv men noterade att de inte ger något stöd för det, vilket är rättvist nog.

Den 4 augusti förändrades dock allting och USTVNow ändrade sin inställning till Kodi helt och hållet genom att inte rekommendera användningen av det överhuvudtaget.


https://twitter.com/ustvnow/status/1289928884956274698?ref_src=twsrc%5Etfw

Vad som föranledde denna plötsliga vändning är inte klart, men en uppenbar förklaring skulle kunna vara att det helt enkelt är för besvärligt att ha Koditillägg som underhålls av en tredje part.

Aktiviteterna bakom kulisserna tydde dock också på att när tredjepartsgrupper erbjuder och marknadsför Koditillägg för USTVNow, så kan det också innebära juridiska problem – åtminstone för dem.

Under många år har tredjepartswebbplatsen för Koditillägg TVAddons inte bara erbjudit eller länkat till ett gratis tillägg för USTVNow-tjänsten (vilket krävde ett officiellt USTVNow-konto), utan har kontinuerligt uppmanat användare att bli kunder hos USTVNow.

Den 12 augusti skickade dock USTVNow-operatören Dutch Phone Holdings Inc. ett aggressivt e-postmeddelande till TVAddons med rubriken ”USTVNOW Enforcement”.

USTVNow anklagar TVAddons för varumärkesintrång och piratkopiering

”Det har kommit till vår kännedom att du marknadsför dina tjänster via din webbplats genom att använda vårt varumärke USTVNOW och vår officiella logotyp”, inleds mejlet.

”USTVnow har inte eller stöder någon app. Våra kunder kan titta på direktsända tv-strömmar direkt från vår webbplats. Denna falska app vilseleder våra 1,6 miljoner kunder. Ni piratkopierar också vårt innehåll från vår webbplats, ustvnow.com, och hänvisar konsumenterna till appar som ser ut att vara DutchPhones USTVNOW-appar.”

Enligt e-postmeddelandet är TVAddons ”användning” av USTVNows ”varumärke och innehåll” grund för många rättsliga anspråk, inklusive (men inte begränsat till) varumärkesintrång, upphovsrättsintrång, illojal konkurrens och brott mot Digital Millennium Copyright Act.

”DutchPhone tar den här frågan på allvar och kommer att vidta alla åtgärder som krävs för att upprätthålla sina immateriella rättigheter. Vi kräver att du tar ner din sida som nämns ovan och alla andra sidor på din webbplats som talar om USTVnow inom sju (7) dagar från detta brev. Annars kommer DutchPhone inte att ha något annat val än att vidta ytterligare åtgärder”, avslutas meddelandet.

Ett svar till USTVNow, som TVAddons har delat med TF, visar att Kodi add-on repository omedelbart uppfyller begäran, inom några timmar. Trots detta hade sajten också sitt att säga till om, bland annat genom att påpeka att USTVNows officiella dokumentation under ”flera år” faktiskt länkade till TVAddons och marknadsförde tillägget så att kunderna kunde använda det.

”Vi har också skickat tusentals betalande prenumeranter till er, för vilka vi aldrig har bett om eller tagit emot en dollar”, står det i svaret.

”Med detta sagt kommer vi omedelbart att sluta marknadsföra er, och i stället skicka våra användare till era konkurrenter. Ni kunde ha frågat oss snällt i stället för att skicka oss ett hotfullt juridiskt brev.”

För att göra saken ännu värre skickade USTVNow, i stället för att kontakta TVAddons direkt, sina juridiska hot till Cloudflare, som också vidarebefordrade klagomålet till TVAddons webbhotell.

Detta tycks inte ha haft någon omedelbar negativ effekt på dess förbindelser med dessa företag, men det har säkerligen inte bidragit till att TVAddons förblir synbart rent och rent i ljuset av företagets tidigare juridiska problem med rättighetshavare.

Samma USTVNow-tillägget finns fortfarande tillgängligt på den officiella Kodi-webbplatsen

I början marknadsförde TVAddons ett USTVNow Kodi-tillägg som skapats av en utvecklare som är känd som Mhancor7, men enligt tredjepartsplattformen upphörde detta för länge sedan och har inte distribuerats på flera år.

Istället har webbplatsen marknadsfört samma tillägg som rekommenderats via det officiella Kodi-teamet på Kodi.tv. Märkligt nog kan det tillägget fortfarande hittas här.

Om utvecklarna av Kodi också kommer att anklagas för varumärkesintrång och piratkopiering i sinom tid återstår att se, men det står klart att utan ett halvofficiellt alternativ för att titta på USTVNow via Kodi kommer användarna av den plattformen att få sämre valmöjligheter, eller kanske till och med välja att flytta någon annanstans, kanske till och med till olagliga alternativ.