Articles

Ultimativ resplan och saker att göra i Venedig med barn

Senast uppdaterad: Varför rekommenderar The 2 Idiots Venedig?

Venedig är en av de städer som man måste besöka i världen, och definitivt en av de mest unika städerna vi besökte. Venedig är en serie små öar som en gång var bebodda. När flyktingar som flydde undan förföljelse från Rom började gömma sig här började de bygga staden från träsket med hjälp av träpålar som grävdes djupt ner i lagunens botten för att skapa fundament som nu har stått stadigt sedan 421 e.Kr. Även om det är en häftig stad som du bör se, är den definitivt mer turistig än vad vi föredrar. Det känns inte som om någon faktiskt bor på ön; det känns som en enda gigantisk turistfälla. Dessutom tyckte Natasha att vattnet stank på vissa ställen.

Förbered din resa till Venedig på ett enkelt sätt

Resa med dina barn nu och skapa fantastiska minnen som en familj! Skaffa vår bok, skriven av föräldrar precis som du, som guidar dig hela vägen.

Skapa en idealisk resplan

Ön Venedig är formad som en fisk, med kanaler som skär genom den som huvudvägar, slingrande små bakgator som kan vända dig runt, och broar på broar som du kan korsa via trappor. (Vi var de mest vältränade vi någonsin varit när vi var i Venedig!) Venedig är intimt, så det är lätt att utforska på egen hand. Färjor gör det lätt att öhoppa till grannländerna Murano och Burano för en dagsutflykt också.

Logistik

Vi hyrde en AirBnB i Cannaregio, som ursprungligen var det judiska gettot på 1500-talet. Kvarteret är inte lika trångt eller turistigt som andra och hade massor av bra shopping längs Strada Nova och vi kan varmt rekommendera det. När du anländer med tåg till Venedig finns det inga taxibilar, bara vattentaxi och färjor. Eftersom ön faktiskt en gång var ett träsk är den fylld av kanaler och broar. Att bära bagage och ett barn över dessa broar kommer att vara mycket svårt, och vattentaxibilarna kommer att ta ut en förmögenhet för att ta dig till ditt boende. Förhandla i stället om ett pris med en bärare som kan bära dina väskor och följa dig till ditt hotell eller AirBnB. Vi såg många bärare på tågstationen som visste att folk kommer att behöva hjälp.

Semesterdagar Itinerary
Dag 1 Få en rundvandring i Venedig. (Gratis)
Spromenera runt i Canal Grande på kvällen och besök Rialtobron (Gratis)
Dag 2 Besök Murano och Burano på en dag-resa (20 euro för ett dagskort för färjan), €5.50 för spetsmuseum, 10-15 euro för demonstration av glasblåsning)
Dag 3 Njut av en färjetur över Canal Grande (Ca’ d’Oro var där vi tog den till San Marco)
Ta en Belini på Harrys Bar
Besök Doge’s palace (20 euro)
St. Markuskyrkan (gratis)
Hiss till toppen av Campanile (8 euro)
Promenera runt St. Markusplatsen
Dag 4 Tillbringa dagen i Cannaregio och njut av aperitivo

Dag 1: Ta steget in i Venedigs höjd

What an incredible interior of the church in Venice
Vilket otroligt interiör i kyrkan vi såg på rundvandringen

För att bekanta sig med staden rekommenderar vi att man börjar med en rundvandring. Det hjälper dig att orientera dig, och om du gör som vi gjorde så visade vår rundvandring oss den udda sidan av Venedig som inte var fylld av en massa turister. Senare, på egen hand, besökte vi de turistiska platserna och det var galet att se skillnaden. Vår rundvandring var fantastisk, vi hade en konsthistoriker som verkligen kände till stadens arkitektur och kunde förklara broarna, byggnaderna och det förflutna.

Aarav enjoying going up and down the stairs in Venice
Aarav njuter av att gå upp och ner för trapporna i Venedig
The incredible Ponte de Chiodo (bridge with no railings) in Venice
Den otroliga Ponte de Chiodo (bro utan räcken) i Venedig

Med så många broar var det en av våra svåraste rundvandringar. Vår son Aarav älskade att gå upp och ner för trappor så vi tog ut honom ur barnvagnen vid varje bro och det saktade verkligen ner oss. Det här kommer att vara en tid då ni måste dela upp och härska: en förälder håller i gång rundturen medan den andra sköter barnen. (Läs vår guide om vandringsturer med ett litet barn för tips.)

The incredible Ponte di Rialto and in Venice at night
Den otroliga Ponte di Rialto i Venedig på natten

Efter rundturen kan du strosa runt på Canal Grande, marknaderna och Rialtobron (många fler trappsteg och mycket folk). Marknaderna fyller mycket smala gator och har en fantastisk energi på kvällen, med många av de vanliga butikerna du förväntar dig blandat med några autentiska italienska butiker. Området är bäst på natten, särskilt när Rialtobron är upplyst – landskapet, människorna, arkitekturen, utseendet och känslan – det är magiskt.

Dag 2: Ö-hopp i Venedigs lagun

Glassblowing workshop in Murano
Glasblåsarverkstad i Murano
Colorful row of buildings in Burano
Färgglada rader av byggnader i Burano

På din andra dag kan du köpa ett dagskort för ö-färjorna och besöka Murano och Burano. Murano ligger en kort färjetur från Venedig och är känt över hela världen för sitt fantastiska glasarbete, som är otroligt vackert. Lite längre bort ligger Burano, som är känt för sina spetsar samt sina flerfärgade byggnader som gör det till en perfekt bakgrund för foton. Båda öarna är till och med mindre än Venedig, och du kan se båda på en dag.

Lär dig mer om vad du kan se och göra på varje ö i vår guide till de venetianska öarna.

Dag 3: Tur på Canal Grande

Enjoying the Rialto bridge from our ferry
Njut av Rialtobron från vår färja
The Grand Canal from the ferry!
Grand Canal från färjan!

På din tredje dag i Venedig kan du njuta av en färjetur längs den berömda Canal Grande. Själva färjeturen är vacker när du tar in Venedig från vattenvägarna i det fria. Även om alla svärmar för gondolturer, hoppade vi över detta. För det första är de väldigt dyra (~100 euro för bara 20 minuter) och vi tänkte inte spendera det på en tur med vår son – det skulle inte vara romantiskt med oss tre, och med vattnet som stinker på vissa ställen tyckte vi inte att det skulle vara romantiskt ens om det bara var vi två!

Färjorna är billigare och lika trevliga för utsikten. Ta din till Markusplatsen, Piazza San Marco. Detta är Venedigs största torg, Sankt Markus främsta kännetecken är basilikan, som är vansinnigt vacker i sin bysantinska överdådighet av marmor. Precis vid färjehållplatsen ligger Harrys Bar Cipriani, som är känd för sina Bellinis. Aarav hade somnat i sin barnvagn på färjan så vi gick in på Harry’s, som går tillbaka till 1930-talet och är känt lika mycket för sin champagne- och persikodryck som för sitt berömda klientel. Bellini kostade nästan 30 euro men var fantastisk!

v
Vacker utsikt över Markusplatsen och klocktornet

Längs torget ligger Rialto, som är Venedigs största shoppinggata. Vår son älskade att springa och leka på torget, eftersom det inte finns några bilar och massor av duvor att jaga (man får inte mata fåglarna). Caféer och butiker kantar torget, som är fyllt från dag till kväll av besökare som tar in all skönhet.

Vi gjorde misstaget att hoppa över Dogepalatset, som är en helt fantastisk byggnad som härstammar från renässansen. Ännu mer utsmyckad i sin interiör än basilikan kan du besöka palatset och föreställa dig det venetianska livet när maskerade baler hölls i balsalarna. I egenskap av högsta domare fördes fångarna till denna byggnad för sina rättegångar. Om de dömdes till fängelse fördes de omedelbart via en bro till det intilliggande fängelset. Bron kallas nu för Suckarnas bro, eftersom det var den sista glimten av deras älskade Venedig innan de placerades i fönsterlösa celler, vilket orsakade tunga suckar. När man fortsätter in i fängelset är det svårt att föreställa sig att leva i dessa mörka och fuktiga byggnader, bara några steg från palatsets guldplätering och glänsande marmor. Gör inte vårt misstag och besök!

View from top of the tower (Campanile) in St. Mark's square, Venice
Utsikt från toppen av tornet (Campanile) på Markusplatsen, Venedig

Besök basilikan, som ursprungligen var kapell för doge, Venedigs högsta magistrat och en gång i tiden den mäktigaste personen i Venedig. Basilikan höll på att byggas om samtidigt som Pisa byggde sin katedral. Som två rivaliserande städer gjorde de var och en sitt bästa för att överträffa den andra och man kan lugnt säga att Venedig vann. Köer sträcker sig från dess ingång hela dagen, och du kan köpa biljetter för att hoppa över kön via resebyråer (från april till oktober), men vi fann att när vi väntade till slutet av dagen, en timme innan den stänger, var kön minimal och du kunde komma in utan att betala en avgift. Torgets klocktorn, Campanile, ger också möjlighet till biljetter för att hoppa över kön. Det finns en hiss till toppen (du kan faktiskt inte gå upp till toppen utan måste ta den), som ger en fantastisk utsikt över torget, Canal Grande och Venedig.

Dag 4: Lev lokalt i Cannaregio

Enjoying appertivo in Venice by the Jewish quarter
Njut av appertivo i Venedig vid det judiska kvarteret

Med en fjärde dag i Venedig kan du hoppa över de turistiska platserna och njuta av det mer lågmälda och lokala livet i Cannaregio. Gå vilse när du promenerar på dess smala gator och shoppar i intima butiker. Venetianarna är stolta över att avnjuta aperitivo, som kan jämföras med happy hour, felaktigt! Det handlar snarare om att tillbringa ett par timmar med att njuta av drinkar som stimulerar din smak och gör dig redo för middagen. Ofta är Cicchetti, eller små tallrikar (liknande tapas i Spanien) en del av aperitivo-timmarna, vilket är perfekt för barnen, eftersom de kan få en tidig middag av Cicchetti och ni kan njuta av en riktig middag tillsammans senare.

Barnvänliga tips

  • Den här staden kommer att vara svår att färdas i med barn, så var beredd på ett träningspass, särskilt om dina barn inte kan gå upp och ner för de många broarna.
  • Ta med din bra barnvagn, eftersom det finns många avsnitt som du kan gå ett tag utan broar. Dessutom finns det många ställen längs kanalerna utan räcken. Vi rekommenderar att du har ditt barn i barnvagnen för säkerhets skull; om inte, var extra försiktig i dessa områden.
  • Det finns många torg där barn skulle leka med en boll eller bara springa runt, så ta med en boll eller en annan leksak som ditt barn gillar så att de kan leka med andra barn. Vår son älskade att springa bakom fåglarna, särskilt på Markusplatsen. Vi hittade ingen park eller någon gräsplätt i Venedig, även om vi hittade en i Burano.

Övriga tips

  • Markuskyrkan är den mest populära platsen att besöka i Venedig. Istället för att börja dagen här, besök den senare på kvällen, ungefär en timme innan den stänger, så slipper du de långa köerna.
  • Vattentaxi är superdyrt, så lär dig färjornas rutter. De är Venedigs kollektivtrafikrutter och ganska enkla att använda.
  • När du anländer till tågstationen, hitta en bärare som kan bära dina saker om ditt boende ligger inom gångavstånd; det är mycket billigare än en vattentaxi och enklare än att bära all din utrustning på egen hand.
  • Google Maps var till stor hjälp i Venedig. De gav oss färjetider och hållplatser, samt den bästa vägen för att gå platser. Se till att du har en bra plan så att du kan använda dina kartor.
  • När det gäller att äta, undvik turistfälla-restauranger, särskilt på de mest populära platserna som Canal Grande eller St Marks, som kommer att ta för mycket betalt och som inte ger dig autentisk eller kvalitativ mat.
Beautiful plate of seafood in Venice
Skön tallrik med skaldjur i Venedig
  • Mat som vi uppskattade: Vi älskade användningen av pistage, som var i säsong under vår resa i september. Ät en pistagecroissant, och eftersom du befinner dig vid vattnet kan du smaka på skaldjuren – vi älskade verkligen bläckfisken med svart bläck. Se till att även njuta av aperitivo och Cicchetti (i princip happy hour med små rätter för venetianarna).
  • Shopping: Vi fann den bättre shoppingen i stadsdelen Cannaregio, där vi bodde, eftersom den var mindre kommersiell. När du är i St Marks bör du besöka lyxmodebutiken Golden Goose.