Articles

Ingrona tånaglar av Shana Laborde

Shana for webOch! Om du någonsin har haft en ingrodd tånagel vet du hur smärtsamma och obekväma de kan vara. Inväxta tånaglar, även kallad onychokryptos, är ett vanligt tillstånd där hörnet eller sidan av en tånagel växer in på köttet. Mer än 3 miljoner fall dokumenteras varje år och det är vanligtvis självbehandlingsbart. Vanliga symtom på en ingrodd nagel är ömhet, rodnad, svullnad och infekterad vävnad runt nageln.

De personer som är mest mottagliga för ingrodd nagel är de med tjocka eller böjda naglar. Inväxta tånaglar kan också orsakas av skador, dåligt passande skor eller felaktigt skötta fötter. Personer som har kärlproblem eller diabetes måste vara aggressiva när det gäller att förebygga och behandla ingrodda tånaglar eftersom de kan leda till allvarliga komplikationer och till och med förlust av lemmar.

En skadad eller dåligt trimmad nagel kan bli ingrodd och gräva sig in i huden. Infektion kan följa och platsen blir smärtsam och gör det till och med svårt att gå. När man klipper naglar ska de klippas rakt över så att det är mindre sannolikt att de gräver sig in i huden. Försök att inte klippa naglarna för kort eller ha för snäva skor.

Det är bäst att uppsöka en läkare om smärtan är svår eller om det finns pus och rodnad sprids. Ett antibiotikum kan förskrivas för att avhjälpa en infektion. I många fall kan nageln tas bort delvis för att förhindra återkommande infektion. Detta är ett enkelt ingrepp och utförs under lokalbedövning. De flesta patienter upplever lindring omedelbart.

Här är några snabba huskurer för att behandla en ingrodd tånagel:

  1. Bär bekväma skor medan tånageln läker, till exempel sandaler. Alla skor som inte trycker på tån är bra
  2. Vattna den drabbade tån i varmt vatten i 15 minuter, 3-4 gånger om dagen
  3. Använd salva, t.ex. Neosporin, på såret för att förhindra infektion

Om du låter en ingrodd tånagel vara obehandlad eller oupptäckt kan den infektera det underliggande benet och leda till en allvarlig beninfektion. Ofta kan du ta hand om ingrodda tånaglar på egen hand, men se och lyssna på din kropp och vet när det är dags att uppsöka läkare.

Källa:

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ingrown-toenails/basics/symptoms/con-20019655

Informationen som tillhandahålls är endast av allmänt intresse och bör inte misstolkas som en diagnos, prognos eller behandlingsrekommendation. Denna information utgör inte på något sätt utövande av medicin eller något annat yrke inom hälso- och sjukvården. Läsarna hänvisas till att rådgöra med sin vårdgivare om sin specifika hälsosituation. Marque Medical är inte ansvarig för någon åtgärd som vidtas av en läsare baserat på denna information.