Articles

Hur kan hästar hjälpa människor?

När vi tänker på att hästar hjälper människor tenderar vi att hamna på ett sidospår och tänka på jordbruksarbete, häst och vagn eller till och med hästrelaterade sporter. Det finns dock många fördelar för hälsa och välbefinnande som människor kan få genom att umgås med hästar. Att interagera med hästar ger ett antal möjligheter att lära sig, utforska och växa. Här är några av de sätt som hästar kan förbättra människans mentala och fysiska hälsa…

Självförtroende

Oavsett om du är rädd för hästar eller inte, känns det som om du kan åstadkomma vad som helst när du är ansvarig för en häst som väger nära 500 kg. Det gör att du kan möta ett antal rädslor, oavsett hur triviala de kan vara, och ger dig det självförtroende du behöver för att övervinna dessa hinder i livet.

När du växer i självförtroende kommer din självkänsla att öka på ett naturligt sätt, vilket ger dig en större känsla av att lyckas med allt du gör.

Sociala färdigheter

Som i många av de relationer som vi skapar med djuren, gör det att vi kan öva på de sociala färdigheter vi behöver för att bygga relationer i livet. Grunden för dessa relationer bygger på förtroende, empati, förhandling, kompromisser och samarbete, vilket du lär dig när du börjar rida din häst. Det gör också att din kommunikationsförmåga byggs upp allteftersom du utvecklas i din ridning.

Fysiska färdigheter

Arbete med en häst kräver en viss nivå av fysisk skicklighet, men med hjälp av andra kan denna fysiska delaktighet långsamt utvecklas med tiden allteftersom du blir säkrare. Att rida en häst använder alla delar av kroppen samt kräver kroppsmedvetenhet, balans och koordination. Detta gör att du kan träna din kropp både fysiskt och mentalt på grund av att du måste vara uppmärksam hela tiden – hästen är ett flyktdjur och kan instinktivt reagera utan att du vet om det.

Rehabilitering

Hästassisterad terapi blir alltmer populär för patienter som lider av en rad olika tillstånd – allt från fysisk terapi till tal och mentala hälsoproblem. Dessa rehabiliteringssessioner kan bestå av så små saker som att klappa hästen eller smeka den, eftersom detta kan minska stressnivåerna, skapa en lugn miljö och minska ångest. När det gäller fysisk rehabilitering hjälper hästarnas rytmiska rörelser starkt vid motoriska och sensoriska problem.

Samtidigt som hästar på många sätt är till nytta för människors mentala och fysiska välbefinnande skapar de också en rolig känsla av gemenskap där människor kan komma och knyta an till naturen. Hästar kan hjälpa människor med deras vardagliga färdigheter i livet samt hjälpa dem som är i behov av rehabilitering.