Articles

Citat från återhämtning: Vem är en oälskad dotter

Oälskad dotter är en svår idé att smälta och värre, att leva med. Kan vi någonsin komma över att känna oss som en oälskad dotter? Men först måste vi ta reda på vad begreppet betyder. Jag har tänkt mycket på detta under åren eftersom min kultur lärde mig att jag var mindre än min bror och far och farbröder och make. Det betyder att det finns ett moln över mig av att känna mig oälskad även när andra tror att de älskar mig. Jag är inte ensam om denna sårande känsla av att vara ohörd, oviktig och mindre än mig.

Unloved daughter syndrome är delvis eko, delvis historia

Förändelsen av att vara en oälskad dotter är att man inte har tillräckligt med hälsosam narcissism eller självkänsla för att agera för sig själv. Enligt vissa psykologer gör den bristen på självvärde och självkänsla oss till ekoister, människor som behagar andra mer än oss själva. Vi ekar och fyller andras behov och ignorerar våra egna. Vilket i sin tur gör oss förbittrade och olyckliga.

Oälskade döttrar, eller ekonister, formas ofta på detta sätt av sina mödrar, men det är mycket mer än så. Vi pratar inte om historia, traditioner som lever kvar och genetisk överföring. En oälskad dotter behandlas också annorlunda av männen i deras liv. Jag var en oälskad dotter men inte på grund av min mamma. Det var min pappa som betraktade mig som mindre värd. Men varför? Jag är inte mindre smart eller kapabel än männen i min familj. Jag betraktades som mindre än så, helt enkelt för att mitt kön som flicka historiskt sett har grundat mitt värde på utseende och vad jag bidrar med som handelsvara, snarare än på vem jag är eller vad jag kan göra som person.

Är en oälskad dotter verkligen oälskad

Är jag verkligen oälskad? Inte riktigt, enligt familjemedlemmarna. Familjemedlemmar som agerar okärleksfullt och nedvärderande mot sina flickor kan vara ett resultat av kulturella traditioner, och de tror inte att de är grymma eller sårande. De har ursäkter för sin behandling. De tycker inte att det är fel.

Att känna sig som en oälskad dotter även när man kanske är älskad på vissa sätt innebär faktiskt att man bär på den genetiska överföringen av hela historien. Väldigt få kulturer i mänsklighetens historia värdesätter sina döttrar. Kvinnor har köpts och sålts och använts som ägodelar sedan tidernas begynnelse. Av denna anledning verkar det som om man lägger till förolämpning till skada när man säger åt oss att älska oss själva, att känna medkänsla för oss själva när vi egentligen borde känna ilska, smärta och raseri. Men att acceptera att våra känslor inte är vårt fel, att de inte återspeglar verkligheten och att de inte behöver definiera oss nu eller i framtiden kan vara till hjälp. Vi kanske inte helt och hållet kan laga hålen i vår självkänsla, men sanningen är att andra kommer att värdera oss högt först när vi värderar oss själva högt. Och vi kan lära oss att göra det.

Lätt att förstå och enkelt att genomföra

.