Articles

24 bästa sakerna att göra i Venedig

Venedig är en vacker italiensk pärla att utforska. Det är en stad som är helt unik, med kilometerlånga kanaler, små gränder och en hel hög med historia, du kommer att bli helt bortskämd när du ska bestämma dig för alla de bästa sakerna att göra i Venedig när du är där.

Photos And Postcards From Venice, Italy (18)

Photos And Postcards From Venice, Italy (14)

Nu är jag nästan säker på att du (vid något tillfälle under din resa) kommer att gå helt vilse; Detta har hänt mig otaliga gånger i Venedig. Men det fina med Venedig är att även om du går lite vilse kommer du att hitta en massa pärlor eftersom de flesta av de vackra platserna är utspridda över hela staden.

HandLuggageOnly-10

HandLuggageOnly-27

På samma sätt finns det en massa gelato-ställen runt om i Venedig också. Det är nästan som om den tigger om att bli uppäten. Ta det förstås som din plikt att ”smaka” på så mycket som möjligt (ja, det är min ursäkt för att jag överskämde mig i Venedig). Se bara till att hålla dig borta från de viktigaste turistställena, priserna varierar avsevärt i Venedig. Ta dessutom en liten titt på hur du upptäcker den bästa gelato också. Det finns några enkla ”regler” att följa för att få den bästa gelato.

Hursomhelst, nedan har jag knoppat upp några av Venedigs pärlor som jag hoppas att du kommer att älska. Vissa är de ikoniska platserna som du inte får missa, medan andra ligger lite mer avsides från folkmassorna. Hur som helst hoppas jag att du hittar några som du älskar.

Best Things To Do In Venice (1)

Ta en titt nedan på de bästa sakerna att göra i Venedig. Ha den bästa resan.

1.) Markuskyrkan

Best Things To Do In Venice (25)

Det är förmodligen den mest kända kyrkan i Venedig och att se Markuskyrkan är en av de bästa sakerna att göra i Venedig om du vill se lite av stadens bysantinska arkitektur (som är helt fantastisk).

Best Things To Do In Venice (3)

Med århundraden av historia, se till att se de ikoniska mosaikerna som gör denna plats så speciell. Dessa mosaiker går hundratals och hundratals år tillbaka i tiden och ser fortfarande otroliga ut.

Best Things To Do In Venice (35)

Se bara till att komma tidigt om du vill missa majoriteten av köerna, den här platsen kan bli ganska upptagen.

2.) Piazza San Marco

Best Things To Do In Venice (7)

Platsen Piazza San Marco är en av de mest kända platserna att besöka i Venedig. Denna stora öppna piazza är fantastisk när som helst på dagen och är förmodligen den största ”öppna platsen” i hela Venedig.

Nu är det ganska enkelt att strosa runt i området kring Piazza San Marco efter att ha besökt Markuskyrkan, nationalbiblioteket eller Dogespalatset. Du förstår, alla dessa platser kantar själva piazzan.

Best Things To Do In Venice (37)

På sätt och vis är det lite som att gå till Time Square i New York eller se Eiffeltornet i Venedig på så sätt att det kan vara fullt av medresenärer och priserna på kaféer/mat kan vara lite högre på grund av detta.

Photos And Postcards From Venice, Italy (16)

Photos And Postcards From Venice, Italy (14)

Om du är på väg för att äta föreslår jag att du tar dig lite bort från den stora piazzan genom att följa de små kanalerna.

Best Things To Do In Venice (26)

Om det är en speciell middag du är ute efter kan du till exempel gå till Bistrot de Venise som är ett fint matställe som är väl värt ett besök.

Läs mer: Bästa slottet i Italien

3.) Rialtobron

Best Things To Do In Venice (40)

Som den äldsta bron som korsar Canal Grande i Venedig har Rialtobron blivit en av de viktigaste sevärdheterna du måste se på din promenad i denna underbara stad.

Den är faktiskt så gammal att det finns bevis för att det funnits en bro på denna plats i nästan 1 000 år!

Best Things To Do In Venice (24)

Nuförtiden är den vanligtvis fylld av besökare och kan vara superupptagen. Så om du vill undvika de flesta av folkmassorna kan du hoppa på en gondol och glida under själva bron.

Läs mer: Bästa städerna i Italien att besöka

4.) Santa Maria Gloriosa Dei Frari (The Frari)

Best Things To Do In Venice (5)

Typiskt sett heter det bara The Frari och kan se lite enkelt ut från utsidan, men låt dig inte luras av det, det är vackert och en av bara en handfull platser i Venedig som fortfarande håller fast vid sin venetianska medeltida design.

Best Things To Do In Venice (34)

När man väl är inne, och även om belysningen kan vara lite svår att se allting, ska man se till att få syn på Jungfruns upptagande (av Titian) och se de fantastiska korgångarna som skapades av Marco Cozzi.

Om du inte är intresserad av konst eller historia kanske du vill missa detta, men det är helt gratis att gå in och en härlig plats för en 20-minuters titt.

5.) Ca’ Rezzonico

Best Things To Do In Venice (14)

Ca’ Rezzonico ligger vid själva Canal Grande och är ett barockt rokokopalats som är helt fantastiskt att se. Enligt min mening är det ett av de bäst bevarade palatsen i Venedig och har en häpnadsväckande konstsamling som är otrolig att utforska.

Photos And Postcards From Venice, Italy (9)

Photos And Postcards From Venice, Italy (13)

Inte bara det, det är också en av de bästa sakerna man kan göra i Venedig om man blir indragen i en liten dusch. Gå in, kolla in konstsamlingarna i världsklass och se till att se Ballrummet (med Apollos vagn i taket); så så vackert.

6.) Suckarnas bro

Best Things To Do In Venice (16)

På många sätt kan Suckarnas bro se helt romantisk ut, men den har också en relativt mörk historia.

Du förstår, den utsmyckade bron byggdes faktiskt som ett sätt att förbinda Dogepalatset med dess fängelse och förhörsrum. Det sägs att den fick namnet Suckarnas bro eftersom det var den sista utsikten över Venedig som dömda brottslingar fick se innan de fängslades eller avrättades.

Tacksamt nog behöver du inte vara fånge för att se denna fantastiska bro. Det är bara att gå över till Ponte della Paglia så får du en fantastisk utsikt.

Photos And Postcards From Venice, Italy (17)

Photos And Postcards From Venice, Italy (19)

Efteråt kan du titta över till Bacaro 22 vintido’. Lita på mig, de gör en av stadens bästa carbonaras och den är dessutom så rimligt prissatt.

7.) Grand Canal

Best Things To Do In Venice (42)

Så, Grand Canal är lite som en ”vattenmotorväg” i Venedig. Den är fylld av båtar, gondoler och en massa vattentaxibilar.

Det betyder inte att du inte ska besöka den, men du behöver liksom inte planera en resa för att gå på själva Grand Canal. Faktum är att du kommer att stöta på den helt naturligt om du redan har sett Ca’ Rezzonico eller Rialtobron.

Best Things To Do In Venice (11)

Nu skulle jag personligen föreslå att du antingen tar en kort tur med gondol (ja, de kan vara lite dyra) eller, om du vill spara lite pengar, tar vattentaxin från flygplatsen och direkt in i Venedig.

Detta går rakt genom Canal Grande och är ett så unikt sätt att komma in i staden. Du kan antingen hoppa på en delad (billigare) vattentaxi eller en privat båt (dyrare) från flygplatsen.

Visst, välj vad som fungerar bäst för dig.

Läs mer: Läs mer: Bästa slottet i Italien

8.) Dogepalatset

Best Things To Do In Venice (38)

Dogepalatset, som är hemvist för den venetianska regeringen, har en lång historia inom det venetianska imperiet (som sträckte sig långt utanför Venedig till platser som dagens Kroatien och Grekland (för att nämna några).

Best Things To Do In Venice (23)

Nuförtiden kan du titta förbi Dogepalatset och utforska några av de otroliga rummen och den fina konsten som är flera hundra år gammal. Nu är en sak jag skulle vilja säga att du ska boka dina biljetter online innan du åker, på så sätt sparar du mycket tid på plats.

Det är verkligen en av de bästa sakerna att göra i Venedig och en plats du inte får missa när du utforskar staden.

9.) Scuola Grande Di San Rocco

Best Things To Do In Venice (4)

Byggd för över 500 år sedan är Scuola Grande Di San Rocco (plats på Google Maps, här) helt fantastisk.

På några våningar hittar du målningar av Tintoretto, skulpturer och några otroliga rum som ser ut att vara sprungna ur en saga.

Best Things To Do In Venice (10)

När du väl är inne kan den första våningen verka lite dämpad, men när du väl tar dig till de högre våningarna ser du vad som gör det här stället så speciellt. Det är ett måste att se.

10.) San Giorgio Maggiore

Best Things To Do In Venice (33)

Som en av de öar som utgör staden Venedig är San Giorgio Maggiore lite lugnare än området runt Piazza San Marco och ganska härlig att besöka.

Best Things To Do In Venice (8)

Inte bara det, det är verkligen lätt att besöka den genom att ta Vaporetto-vattenbussen (ACTVLine nr 2) och det kostar bara några euro.

Best Things To Do In Venice (20)

När du väl är här, se till att se utsikten från klocktornet vid San Giorgio Maggiore-kyrkan; den är en av de bästa i staden.

Best Things To Do In Venice (22)

Efteråt kan du ta en promenad till Osteria Al Squero för några av deras goda crostinis och en iskall Aperol Spritz. Det är inte alls flott men crostinisarna är så goda.

Läs mer: Bästa städerna i Italien att besöka

11.) Palazzo Contarini Del Bovolo

Best Things To Do In Venice (21)

Även om det är ett relativt litet palats i Venedig är Palazzo Contarini Del Bovolo väl värt ett besök; särskilt för den berömda trappan som sitter utanför själva byggnaden.

Se bara till att kolla in utsikten från toppen; den är underbar.

Best Things To Do In Venice (32)

Det är lätt en av de bästa sakerna att göra i Venedig om du letar efter ett mindre palats och om du har ont om tid. Du behöver trots allt inte nödvändigtvis en rundtur här och du kan enkelt besöka platsen på cirka 20-30 minuter.

Detta gör det till ett utmärkt stopp när du promenerar mellan Dogepalatset och Rialtobron.

12.) Marciana-biblioteket

Best Things To Do In Venice (41)

Som ett av de mest kända biblioteken i världen innehåller Marciana-biblioteket några av de viktigaste texterna i hela Italien.

Även om biblioteket inte är det största är det väl värt att se det (även bara från utsidan) efter att ha besökt Dogepalatset.

Best Things To Do In Venice (6)

För en god middag kan du titta in på Trattoria Al Gazzettino som är underbar. Dessutom är deras Pappardelle all anatra (ragu av anka) så gott.

Läs mer: Bästa slottet i Italien

13.) San Rocco

Best Things To Do In Venice (2)

San Rocco grundades för cirka 500 år sedan och är helt fantastisk, särskilt för sin vackra arkitektur och historia.

Den ligger också precis bredvid Scuola Grande di San Rocco som rymmer otrolig konst (som jag nämnde tidigare).

Se bara till att se om kyrkan är stängd för renovering innan du besöker den; på sistone har den varit öppen och stängd vid olika tillfällen.

14.) Santa Maria Del Giglio (S:t Maria av Liljan)

Best Things To Do In Venice (39)

Nu, låt dig inte luras av dess ringa storlek, att se kyrkan Santa Maria Del Giglio är lätt en av de bästa sakerna att göra i Venedig; särskilt om du älskar stadens historia.

Och även om du ser så många vackra basilikor och kyrkor runt om i Venedig kommer du ändå att vilja titta in här; även för en 10-minuters promenad. För mig är det en av de vackraste barockfasaderna i staden.

Det är dock viktigt att vara medveten om att detta kan vara en ganska upptagen plats på helger och under högsäsong. Så för att undvika dem, planera att gå tidigare på morgonen som vanligtvis är mycket lugnare.

15.) Santa Maria Dei Miracoli

Best Things To Do In Venice (13)

Droppande av marmor är utforskandet av Santa Maria Dei Miracoli en av de bästa sakerna att göra i Venedig om du är ute efter ett litet pitstop för att se en annan unik del av Venedig.

Efteråt kan du gå över till Osteria da Alberto för att äta en bit mat. Denna vänliga och osofistikerade (och rimligt prissatta) venetianska restaurang har några läckra lunchrätter som är helt autentiska. Dessutom är de alla hemlagade. Deras bläckfiskpasta med bläckfisk är så gott.

16.) Gesuiti (kyrkan Santa Maria Assunta)

Best Things To Do In Venice (12)

Ja, jag vet, ännu en kyrka men ärligt talat kan man liksom inte missa dem när man är i Venedig.

Gesuiti (Google Maps-länk) ligger precis vid Fondamente Nove och det är verkligen lätt att titta in när man utforskar detta område av staden. Det kostar en liten donation att gå in i kyrkan (några euro), men den går till renoveringen av själva kyrkan.

Den är inte bara fantastisk, den är också mycket lugnare än de mer populära platserna som San Marco. Så om du vill undvika folkmassorna ska du bege dig hit.

Läs mer: Bästa städerna i Italien att besöka

17.) Palazzo Grassi

Best Things To Do In Venice (29)

En annan underbar byggnad som är byggd på Canal Grande är Palazzo Grassi verkligen lätt att besöka efter att ha utforskat Palazzo Malipiero.

Det är ett utmärkt ställe att se otrolig, världsberömd konst som har förts till palatset. Nu kan inträdespriserna vara lite högre än vissa andra gallerier, men det är helt värt det om du är intresserad av konst.

Efteråt, om du letar efter ett speciellt ställe för middag, kan du titta in på Bistrot De Venise som serverar den godaste skaldjurspastan alla Buzara. Åh, och deras Tiramisù är allt.

18.) La Fenice Opera House

Best Things To Do In Venice (18)

Okej, även om du inte gillar opera är det otroligt att gå och se en föreställning i La Fenice. Ärligt talat, om du är sugen på en speciell kväll, boka biljetter (före din resa) och upplev detta ställe. Ärligt talat, det är otroligt.

Om du inte är sugen på att se operan kan du fortfarande besöka för en guidad tur (som också är fantastisk).

Hursomhelst, vad du än väljer är det en av de bästa sakerna att göra i Venedig och känns nästan palatsliknande inuti.

19.) Santa Maria Della Salute (eller Salute)

Best Things To Do In Venice (30)

Salute ligger på andra sidan Canal Grande, nära Peggy Guggenheim Collection, och är gratis att gå in i. Det är en av de bästa sakerna att göra i Venedig om du vill se en bit av historien från 1600-talet.

Salute byggdes nämligen under pestperioden och det mesta av konsten inuti visar människans kamp mot pandemin.

I närheten finns dessutom Palazzo Dario som du kanske känner igen från Monets berömda målning?

20). Santi Giovanni E Paolo-kyrkan (San Zanipolo)

Best Things To Do In Venice (9)

Som en av de största kyrkorna i hela Venedig kommer du att behöva lite tid för att se allt inuti. Den ligger undangömd från folkmassorna och kan vara ganska mycket lugnare än de mer populära platserna i Venedig.

Nu kan det ibland bildas köer för att ta sig runt, men de brukar inte vara långvariga alls.

21.) Museo Correr

places in Venice

Läget på Markusplatsen är en av de bästa sakerna att göra i Venedig om man älskar museer. För mig, om jag var tvungen att välja bara ett museum att besöka, skulle detta vara det.

När du väl är inne ska du se till att se några av artefakterna som härstammar från den venetianska republiken och ännu tidigare. Javisst, och se den ikoniska balsalen också. Den är vansinnigt fantastisk.

Nu behöver du förmodligen cirka 90-120 minuter för att se allt, så se till att planera i förväg så att du inte har bråttom.

22.) Ca’ D’oro (Palazzo Santa Sofia)

Best Things To Do In Venice (19)

Palatset Santa Sofia är ett av stadens äldsta palats och är en annan av Canal Grande’s pärlor att se. Fråga nu en lokal och de kommer förmodligen att säga att det är ett av de bästa exemplen på ett venetianskt palats du bör se, särskilt eftersom det är så välbevarat.

Skaffa dig en biljett i receptionen, gå in och ta en promenad i de vackra rummen och utställningarna. Det är underbart.

23.) Church of San Zaccaria

Best Things To Do In Venice (17)

Kyrkan San Zaccaria, som ligger precis i närheten av Victor Emmanuel II:s monument, grundades redan på 800-talet. Det är över 1 200 år sedan! Fast den kyrka du ser idag är ungefär 500 år gammal; nytt i venetianska termer, va? 😉

Oh, och glöm inte att besöka kryptan också!

Läs mer: Bästa städerna i Italien att besöka

24.) Caffè Florian

Best Things To Do In Venice (31)

Caffè Florian är världens äldsta kaffehus och ett utmärkt ställe att gå till för en eftermiddagskaffe och en plats att vila benen på.

Även om kostnaderna är högre får du ”full service” och kan kanske få se levande opera också. Ja, det är betydligt dyrare än många av de små kaféerna, så var bara uppmärksam på vad du beställer när du besöker det. Kostnaderna kan stiga snabbt här.

Photos And Postcards From Venice, Italy (6)

Photos And Postcards From Venice, Italy (8)

En espresso kostar till exempel troligen runt 7 euro (eller så) och du har troligen en liten kostnad (runt 5 euro) för en täckningsavgift. Detta innebär att det är mycket mer än andra ställen men värt det om du är sugen på en Florian-upplevelse.

Läs mer: Bästa städerna i Italien att besöka

16 bästa städerna i Italien att besöka

Nyligen på Instagram (@HandLuggageOnly)

Har du sett vår senaste YouTube-video?

Klicka här för att prenumerera på vår YouTube-kanal